Vrdoljak o prisilnoj naplati poreznih dugova: Porez se mora platiti, a država mora pomoći privatnom sektoru

Foto: mingo.hr

POREZNA uprava krenula je još žešće u naplatu poreznih dugova. Bili tvrtka, obrt ili pojedinac, ako ste dužni makar i dvije - tri tisuće kuna, očekujte blokadu i ovrhu. Proračun se mora napuniti, a ovime će se pokušati smanjiti ukupne dugove koji dosežu 3,5 milijarde kuna.

Nema više čekanja ni popuštanja. Tko je dužan porez mora ga platiti odmah, ili slijedi blokada i ovrha. Referenti poreznih uprava dobili su nalog da krenu s prisilnom naplatom. Fizičke osobe, obrti, tvrtke - svi koji su dužni više od 2 000 kuna mogu u poštanskom sandučiću očekivati obavijest o ovrsi. Zašto, pojašnjavaju priopćenjem iz Porezne uprave.

"S obzirom da je Porezna uprava temeljem Općeg poreznog zakona dužnike opominjala telefonskim putem i nakon toga im slala opomene, te da isti nisu iskoristili mogućnosti predstečajnih nagodbi, niti četiri reprograma od 2012. godine, na koje su putem javnih glasila više puta pozivani, pristupit će se prisilnoj naplati dospjelih tražbina", stoji u priopćenju.

Neugodno iznenađenje za HOK

U Hrvatskoj obrtničkoj komori su neugodno iznenađeni. To će, tvrde, u blokadu odvesti više od 60 posto obrtnika. Ponavljaju da obrtnici imaju problema s naplatom svojih potraživanja, a da ih je jako malo uspjelo ispuniti uvjete za reprogram jer su ti uvjeti bili prestrogi. Stoga predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec predlaže:

"Vjerujem da će porezna uprava uvidjeti da je 3 000 kuna prenizak kriterij i budući da je 30 000 kuna bio nekakav limit za objavu poreznog duga, da će i ovaj limit onda podići", kaže Ranogajec.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na pitanje o novim, masovnim blokadama kaže da nam je privatni sektor najvažniji jer od njih očekujemo gospodarski zamah, a sigurno ne od države čiji deficit buja. Moramo pomoći privatnom sektoru, poručuje Vrdoljak, a na pitanje je li blokada najbolji način, odgovara.

"To nije razlog da možemo dozvoliti da uredno ne izvršavaju obveze prema državi. Oni moraju uredno izvršavati obveze prema državi kako zakon kaže, a država njima treba pružiti uslugu da budu brzi i efikasni, a ne spori i neefikasni kakvi smo nekada bili", zaključuje Vrdoljak.

Spora i neefikasna ne misli više biti Porezna uprava pa su prve ovrhe već poslane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara