Vrdoljak o tužbi MOL-a: Očito je velika nervoza na mađarskoj strani

Foto: mingosp

MOL je objavio je kako će pokrenuti arbitražni postupak protiv Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu. Tužba je to protiv Hrvatske jer nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji je INA-i nanio gubitke od dvije milijarde kuna. Potez MOL-a na okruglom je stolu o budućnosti energetskog tržišta Hrvatske i Europske unije komentirao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar je kratko rekao da je očito velika nervoza na mađarskoj strani te da je možda i riječ o nekoj vrsti pritiska, što će se, kaže, prije svega, odraziti na dioničare MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukazao je i na nekonzistentnost ponašanja MOL-a u pregovorima s Hrvatskom vladom o INA-i. Prvo su kaže, prihvatili pregovarački okvir, pa ga odbacili, nakon toga su najavili prodaju INA-inih dionica, pa onda odustali od toga, a sada stiže i ova tužba.

Pozvao ih je na nastavak pregovora, ali i da jasno odrede koja im je strategija. Rekao je i da će Vlada svakako zaštititi interese Hrvatske.

"Ja im preporučujem da nastavimo pregovore, pregovori su jedina alternativa, za pregovaračkim stolom se može nešto dogovoriti, ali isto tako kaže da sljedeći put kada će doći za pregovarački stol jasno kažu koji je cilj. Hoćemo li se suditi, ili ćemo se dogovoriti, ili ćemo pregovarati ili će prodavati", rekao je Vrdoljak.

"Hrvatska treba postati regionalno energetsko središte"

Hrvatska može i mora postati energetsko središte ovog dijela Europe, izjavio je ministar Ivan Vrdoljak na skupu o budućnosti energetskog tržišta Hrvatske i EU. Cilj je da za nekoliko godina proizvodnja plina premašuje potrošnju, a treba izgraditi skladišta i transportne pravce, rekao je Vrdoljak. Ocijenio je pozitivnim dolazak konkurencije HEP-u.

"Pojava konkurencije je prouzročila da se HEP mora mijenjati, ne više biti troma, neki procesi mogu biti brži ali su pokrenuti, ona najdraža činjenica našim građanima i industriji jest da je pojeftinila električna energija", izjavio je Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara