Vrdoljak poveo 100 hrvatskih poduzetnika u Moskvu; SAD: Ne možete tako

Vrdoljak poveo 100 hrvatskih poduzetnika u Moskvu; SAD: Ne možete tako

Foto: FAH/Index

DANAS se u Moskvi održava rusko-hrvatski gospodarski forum. Na forumu će sudjelovati 200-tinjak ruskih i stotinjak hrvatskih gospodarstvenika. U Moskvu su otputovali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik hrvatske Gospodarske komore Luka Burilović, ali i bivši predsjednik Stjepan Mesić, prenosi HRT.

Stjepan Mesić jučer se osvrnuo na aktualne sankcije kojima je Rusija izložena od strane Europske unije te istaknuo kako bi Hrvatska trebala nastaviti poslovati s Rusijom na područjima koja nisu zahvaćena sankcijama.

"Nastavljamo poslove u onom dijelu koji nije pod sankcijama. Ne smijemo napustiti tržište", kazao je.

S druge strane, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je jučer kako se sve europske tvrtke trude održati gospodarsku suradnju u onim područjima koja nisu sankcionirana, kako bi se u budućnosti unaprijedili odnosi.

"Ne možemo čekati da sankcije prođu i onda očekivati da ćemo samo nastaviti gdje smo stali prije sankcija. Cijeli niz tvrtki s tržišta izvan EU jedva čeka priliku da se ubaci na naše mjesto. Zato Forum ima dva cilja - sačuvati gospodarsku suradnju, ali i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti", poručio je ministar jučer za N1.

> Pohod na Moskvu, Mesić: Ne smijemo napustiti rusko tržište; Vrdoljak: Drugi žele zauzeti naše mjesto

Upozorenje SAD-a: Nije trenutak za uobičajene poslovne kontakte s Rusijom

Najava odlaska hrvatske gospodarske delegacije u Moskvu izazvala je različite reakcije u javnosti. Tako je prošloga tjedna američki veleposlanik u RH Kenneth Merten izjavio kako SAD smatra da sada nije pravi trenutak za uobičajene poslovne kontakte s Rusijom.

Odlazak na forum u Moskvu komentirali su jutros u emisiji U mreži prvog Hrvatskoga radija Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova te profesor Vlatko Cvrtila.

Klisović smatra kako odlazak na forum Forum ne bi se trebao toliko kritizirati. Taj je gospodarski događaj dugo pripreman kako bi se našlo najbolje vrijeme da se tvrtke okupe i nađu svoj gospodarski interes. Skup je organiziran od dvije gospodarske komore, ne od dvije države, a ministar Vrdoljak se neće susresti s nijednim državnikom.

"Želimo dati potporu našeg gospodarstva i to ne odstupa od zajedničke europske politike", rekao je Klisović.

S tim se ne slaže profesor Cvrtila koji naglašava da u sadržaju foruma jesu gospodarski odnosi, no trenutak je takav da otvara određena pitanja te je forum trebao biti odgođen. Rusija je pod pritiskom, nitko neće gledati sadržaj , nego forum kao takav. Mi smo članica EU i se trebamo ponašati kao takva.

Karamarko: Članica smo NATO-a, tako se trebamo i ponašati

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko složio se e američkim veleposlanikom Kennethom Mertenom, ustvrdivši da se u sadašnjoj situaciji mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati.

Rusko izaslanstvo zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov, predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik MAP-a (Moskovske asocijacije poduzetnika) Andrej Jevgenjevič Podjenok.

Rusko tržište od iznimnog je značaja za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, navode iz HGK.

Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara.

Iz HGK navode kako u ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja pa će Forum biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara