Vrhovni sud Arkansasa politiku izvršenja smrtne kazne proglasio protuustavnom

Vrhovni sud Arkansasa politiku izvršenja smrtne kazne proglasio protuustavnom

Foto: Ilustracija

OSUĐENICI na smrtnu kaznu u Arkansasu jučer su dobili najbolji poklon ikad, nakon što je vrhovni sud te američke savezne države odbacio zakon iz 2009. godine, koji je sve mjere i ovlasti vezane uz smrtnu kaznu prebacio na Department of Corrections, proglasio protuustavnim.

Zakonodavci Arkansasa prije tri godine su odlučili svoju ulogu u reguliranju politike smrtne kazne prebaciti zatvorskom odjelu. Deset osuđenika na smrtnu kaznu je odlučilo žaliti se na tu odluku, pod tezom da je delegiranje tih mjera izvršnoj vlasti zapravo udar na trodiobu vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako odlučivanje o metodi i vremenu izvršenja smrtne kazne ne smije biti dano isključivo članovima izvršne vlasti. S njima se složio i Vrhovni sud koji je odluku iz 2009. proglasio protuustavnom. A s obzirom na to da bivše mjere više ne vrijede, država Arkansas trenutno nema nikakav plan, prostor ni osnovu za izvršenje smrtnih kazni.

To znači da 40 ljudi koji čekaju izvršenje smrtne kazne ne moraju strahovati barem do 2013. godine, kada će se tek ponovno moći pristupiti reguliranju ovog problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara