Vrhovni sud odlučio: Nizozemska je odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine

Ilustracija: Guliver image/Getty images

NIZOZEMSKI Vrhovni sud presudio je da je Nizozemska odgovorna za smrt trojice Bošnjaka ubijenih tijekom genocida u Srebrenici 1995. godine, javlja Al Jazeera. Odluka donesena u petak podržava odluku Prizivnog suda iz 2011. godine, koja je predstavljala presedan među zemljama čiji vojnici sudjeluju u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda, kada je presuđeno da je Nizozemska odgovorna za događaje koji su se dogodili tijekom misije UN-a.

Prizivni sud je prije dvije godine naredio Vladi Nizozemskoj da plati odštetu obiteljima ubijenih. Građansku parnicu protiv Nizozemska pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevoditelj Ujedinjenih naroda u zaštićenoj zoni Srebrenice, čiji su otac i brat ubijeni u genocidu te obitelj Rize Mustafića, koji je također ubijen.

Ova odluka bi mogla imati utjecaj na buduće mirovne misije Ujedinjenih naroda, s obzirom na to da bi države nerado sudjelovale u vojnim misijama u inozemstvu ako njihovi vojnici mogu biti proglašeni odgovornima u slučaju da stvari krenu po zlu, komentira odluku britanska novinska agencija Reuters.

Nizozemske mirovne snage su bile odgovorne za "sigurnu zonu" Ujedinjenih naroda, kada su snage bosanskih Srba ušle u tu zonu 1995. i ubile 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici, najgorem masakru u Europi od Drugog svjetskog rata. Nakon pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba i snaga kojima je zapovijedao general Ratko Mladić, bošnjački civili u izbjeglištvu potražili su utočište u zaštićenoj zoni UN-a.

Nakon što su izbjeglicama pružili utočište u bazi u Potočarima, nizozemski zapovjednik ubrzo im je naredio da napuste bazu u trenutku kada se već znalo da srpske snage ubijaju ostale izbjeglice koji su se našle izvan baze. Vojnici Dutchbat III bataljuna pomogli su da se izbjeglice predaju u ruke vojnih snaga bosanskih Srba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara