Vučić: Do kraja godine početak pregovora o članstvu Srbije u EU-u

Vučić: Do kraja godine početak pregovora o članstvu Srbije u EU-u

Foto: Hina

SRBIJANSKI premijer Aleksandar Vučić predao je u četvrtak navečer povjereniku za susjedsku suradnju i proširenje EU-a Johannesu Hahnu akcijske planove za poglavlja 23 i 24 o pravosuđu i vladavini ljudskih prava i izjavio da će vlada Srbije snositi odgovornost ako do kraja ove godine ne budu otvorena prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU-u.

"Članstvo u Europskoj uniji strateški je cilj Srbije", rekao je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferekciji poslije razgovora s Hahnom i istaknuo kako se nada da će najkasnije u rujnu ove godine biti otvorena prva pregovaračka poglavlja, naglasivši da ta odluka ipak ovisi o Bruxellesu.

"Nema primjedbi EU-a na ekonomske reforme, a što se tiče pojedinih pitanja o Kosovu, ostalo je da se riješi pitanje Zajednice srpskih općina", rekao je Vučić.

"Ključni strateški cilj"

Po ocjeni europskog povjerenika za susjedsku suradnju i proširenje, "važno je postići napredak u dijalogu Beograda i Prištine", te da, ukoliko tog napretka bude, "nije nevjerovatno" da ove godine može početi otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Hahn je uvjeren da je "pristupanje EU-u ključni strateški cilj" srbijanske vlade i da je ona tome "apsolutno posvećena".

"Apsolutno je važno nastaviti dijalog Beograda i Prištine i apsolutno je važno imati konkretne rezultate. Ukoliko to bude slučaj, mislim da nije nevjerojatno da možemo početi otvaranje poglavlja ove godine", rekao je europski povjerenik za susjedsku suradnju i proširenje Johannes Hahn.

"Ne bih licitirao o tome kada će biti otvorena prva poglavlja. Danas sam rekao da očekujem u lipnju, najkasnije u rujnu, ali od nas malo toga ovisi. To je pitanje za zemlje članice EU-a i za Bruxelles, na koje oni moraju dati odgovor", rekao je srbijanski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vučić je poručio i da "Srbija nikoga ni za šta neće moliti", istaknuvši kako je "obveza srpske vlade da poštuje dostojanstvo srpskog naroda".

"Zato ćemo odgovornim radom pokušati dobiti povjerenje bruxelleskih institucija i zemalja članica Unije", rekao je srbijanski premijer.

Sastanak Prijatelja Srbije

Vučić je najavio da će 18. svibnja na sastanku Prijatelja Srbije u Bruxellesu dodatno obrazložiti pozicije Beograda, naglasivši kako će Srbija nastaviti "politiku razumijevanja" s ciljem da se izbjegne bilo kakva nestabilnost.

"Predstoji dug put, ali mislim da, ukoliko svi budemo posvećeni cilju, možemo imati uspješan zajednički put", rekao je Hahn.

Ranije u četvrtak Hahn se sastao s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i ministrima u srbijanskoj vladi.

Nikolić je poručio kako "Srbija očekuje otvaranje poglavlja do kraja godine" i izvijestio Hahna da će uskoro završiti svoj prijedlog za rješavanje odnosa Beograda i Prištine.

"Maksimalna podrška"

Hahn je na sastanku Nacionalnog odbora za investicije u Beogradu rekao da je Europska komisija već istražila načine za pružanje podrške određenom broju projekata sredstvima EU-a, ali "želi biti sigurna da su, prije pružanja podrške prioritetnim investicijama", svi prethodni pravni i imovinski problemi riješeni ili su u odmakloj fazi.

Hahn je naveo da će Srbija, glede EU-a, "dobiti maksimalnu podršku" kako bi ostvarila svoje ciljeve vezane za razvoj bolje infrastrukture.

"Vaš uspjeh je i uspjeh Europe. Vi ste dio Europe, a nadam se da ćete uskoro biti i dio EU-a", poručio je Hahn tijekom svog službenog posjeta Srbiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara