Vučić govoreći o Kosovu najavio ustavne promjene i referendum

Vučić govoreći o Kosovu najavio ustavne promjene i referendum

Foto: FaH

PREDSTOJEĆI  posjet Sjedinjenim Američkim Državama šansa je da Beograd od Washingtona dobije potporu i pomoć na putu ka članstvu u Europskoj uniji, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić za The Wall Street Journal uoči najavljenog odlaska u SAD tijekom lipnja.

Srbija ne odustaje od članstva u EU

Vučić je, naglasivši opredjeljenost Srbije za Europsku uniju, rekao da tu "nema povratka", ali je u intervjuu američkom listu po prvi puta javno priznao da je razočaran odnosom EU prema Srbiji.

"Imam razočaranja, i osobna, i politička kada je riječ o Europskoj uniji... Ali, moj posao je da vodim računa o strateški važnim pitanjima za ovu zemlju", rekao je Vučić za WSJ, a citiraju beogradski elektronički mediji. List navodi da je to poruka koju Vučić ne upućuje samo zapadnim dužnosnicima, te podsjeća da je srpski premijer i Vladimiru Putinu, tijekom njegova posjeta Beogradu u listopadu, rekao da Srbija neće odustati od članstva u EU.

"Nikoga ne lažem. Nemam različite poruke za Moskvu, Washington ili Bruxelles", istaknuo je Vučić. Srbijanski premijer je, navodi WSJ, "signalizirao i da će predložiti promjene ustava", kojim je Kosovo određeno kao srpska pokrajina, kako bi to osnažilo ponudu Europi za članstvo Srbije u EU.

Pošteni prema narodu

Govoreći o Kosovu, Vučić je prijedlog prištinske vlade da lokalnim manjinskim srpskim općinama da samo površne ovlasti nazvao "šaljivim". Ukazao je, međutim, šta bi mogao biti značajan zaokret Beograda, rekavši da razmatra ustavne promjene do kraja 2017. godine, što bi moglo da uključi i razmatranje dijela teksta u kojem se navodi da je Kosovo dio Srbije, objavljeno je na web stranici WSJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebamo biti vrlo pošteni prema našem narodu" o raznim opcijama, rekao je Vučić, naglasivši da ustavne promjene podrazumijevaju referendumsko izjašnjavanje.

U pogledu pregovora o ulasku u EU list navodi da se tek treba otvoriti prvo od 35 pregovaračkih poglavlja sa Srbijom. Vučić se nada da će se situacija promijeniti do rujna, dužnosnici EU "upozoravaju da to izgleda ambiciozno", piše WSJ. Srbijanski premijer je dodao kako "nema namjeru" dugi niz godina obitavati u vrhu srpske politike, te izrazio i sumnju da će biti na visokoj funkciji početkom 2020-ih, godina kad će, kako se Vučić nada, Srbija postati članicom Unije.

Članstvo Srbije podržava 59 posto građana

Inače, prema posljednjim istraživanjima, članstvo Srbije u EU podržava oko 59 posto građana, a 57 posto ih očekuje da će Srbija postati članicom Unije za oko deset godina ili ranije. U anketi koju je za potrebe Delegacije EU u Srbiji proveo Medium Galup, 34 posto građana ne podržava članstvo u EU, a šest posto ih odgovorilo da ne zna kako bi se opredijelilo.

Europtimisti u Srbiji kao ključne razloge za članstvo Srbije u EU navode prosperitet, bolji standard i bolje šanse za zapošljavanje.

U usporedbi s rezultatima prethodnog istraživanja za potrebe Delegacije EU u Srbiji, iz rujna 2014. godine, identičan je postotak građana - 47 posto, koji imaju pozitivan stav prema EU, dok istraživanja provedena prije 2014. pokazuju da je takav stav prema Uniji dosezao oko 35 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara