Vučić najavio reforme: Moramo raditi za nove generacije, a da ne ubijemo one koji žive

Foto: FAH

SRPSKA napredna stranka Aleksandra Vučića proglasila je uvjerljivu pobjedu na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima je osvojila oko 40 zastupnika više nego što je joj je potrebno da bi samostalno formirala vladu.

"Pokazalo se da ljudi poštuju iskrenost jer smo vodili ozbiljnu kampanju. Pred nama su ozbiljne reforme. Siguran sam da Srbija ima budućnost do koje nećemo doći lako, ali vam obećavam da ćete već na polovici mandata ove vlade vidjeti rezultate", rekao je Vučić.

Idućih dana biti će sastavljen plan i program nove vlade, a cijeli će posao biti završen do 1. svibnja, dodao je.

Vučić najavio reforme: Moramo raditi za nove generacije, a da ne ubijemo one koji žive

Pobjednik izbora Aleksandar Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije sinoć, kazao je kako je spreman sprovesti reforme svjestan da će to izazvati nezadovoljstvo mnogih. Najavio je da će prioritet njegove vlade biti fiskalna konsolidacija i strukturne reforme te da će razgovarati sa svima - i predsjednikom Nikolićem te liderima drugih stranaka.

"Bit će mnogo nezadovoljstva različitim odlukama, ali u kampanji smo pokazali takvu dozu odgovornosti. Najlakše je potrošiti mnogo više, ali što ćemo onda s budućim generacijama. Suština je da sada moramo raditi za nove genercije, a da ne ubijemo one koji žive.", kazao je Vučić RTS-u.Potvrđeni rezultati: Naprednjacima 48 posto glasova i 158 mandata

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) potvrdilo je u ponedjeljak da su Aleksandar Vučić i koalicija okupljena oko njegove Srpske napredne stranke (SNS) osvojili 158 zastupničkih mandata u parlamentu Srbije s osvojenih 48,34 posto glasova.

Na temelju 99,08 posto obrađenih biračkih mjesta, odnosno 99, 44 posto biračkog tijela, 44 zastupnika u parlamentu imat će i koalicija okupljena oko socijaliste Ivice Dačića (SPS-PUPS-JS), 19 zastupnika će imati Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa (19) i 18 Nova demokratska stranka (NDS) Borisa Tadića.

Manjinske stranke u parlamentu predstavljat će ukupno 11 zastupnika - Savez vojvođanskih Sađara (6), Stranka demokratske akcije Sandžaka (3)i stranka Albanca sa juga Srbije, Partija za demokratsko delovanje Riza Haljimi (2).

Za SNS je glasovalo 48,34 posto upisanih birača (1.727.444 glasa), socijalisti su dobili 13, 51 posto (482.710), DS 6,04 posto (215.923), a NDS 5,71 posto (203.916 birača).

Potpredsjednik naprednjaka i ministar pravosuđa u tehničkom mandatu Nikola Selaković podsjetio je komentirajući rezultate izbora da naprednjaci imaju apsolutnu većinu za formiranje vlade, ali ih dijeli samo osam zastupničkih mjesta do dvotrećinske većine koja je neophodna za promjenu državnog ustava.

Kako je za radioteleviziju Srbije (RTS) rekao Selaković, SNS sama može formirati vladu, ali je za neke promjene potreban širi konsenzus i potpora nekih drugih stranaka.

Ocjene su analitičara da Vučiću treba širi konsenzus za promjenu ustava, poglavito ako se bude radilo na izbacivanju preamule ustava u kojoj je Kosovo definirano kao dio teritorija Srbije što će prema nekim tumačenjima biti uvjet srbijanskog napredovanja na europskom putu.

Vučić je već ranije najavio da će promjena ustava biti jedan od uvjeta za ulazak u EU, no naprednjaci su tvrdili da se protive eventualnom ukidanju preambule ustava Srbije posvećene Kosovu. "Ako bi došlo do promjene Ustava, SNS ne bi dozvolila da bude ugrožen teritorijalni integritet Srbije u okvirima današnjeg ustava. Dakle, da ponovimo, teritorijalni integritet u okvirima aktualnog ustava. Mi ne bismo ukinuli preambulu o Kosovu", izjavio je sredinom veljače srbijanskim medijima član Središnjeg odbora SNS Veroljub Arsić.

Vođa naprednjaka Aleksandar Vučić kazao je u intervjuu tijekom izborne noći da će razgovarati sa svima jer ga "ne zanima forma, nego suština" najavivši da će razgovarati i s liderima SPS-a Ivicom Dačićem, DS-a Draganom Đilasom i NDS-a Borisom Tadićem.

U parlamentu su u tri manjinske stranke, s ukupno 11 zastupnika, koje nisu bile obvezne dosegnuti izborni prag od pet posto već samo tzv. prirodni prag pa su broj mandata osvojile podjelom broja izišlih birača s brojem pojedinačno osvojenih glasova.

Ispod izbornog praga ostala je DSS Vojislava Koštunice s 4,24 posto glasova, LDP Čedomira Jovanovića s 3,35 posto i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića 3,04 posto, zbog čega je Dinkić u nedjelju priopćio da se povlači iz politike.

Politički analitičar i ravnatelj Transparentnosti Srbija Vladimir Goati ocijenio je da će rezultati izbora imati velike posljedice po stranke koja su ostale ispod cenzusa jer će teško preživjeti do idućih izbora.

"Stranke koje nisu prešle cenzus suočit će se s gubitkom državnog financiranja i vlastitih donatora pa će im biti teško preživjeti do idućih izbora", kazao je Goati dodavši da te stranke, "ako i prežive, neće imati velike šanse na idućim izborima" jer neće biti financirane četiri godine.

Preko izbornog praga nije prešao ni konzervativno-nacionalistički pokret "Dveri" (3,57 posto), radikali (SRS) Vojislava Šešelja (2 posto) i donedavni ministar gospodarstva Saša Radulović s listom "Dosta je bilo" (2,08 posto).

Svi ostali sudionici osvojili su manje od jedan posto glasova, a kako su ocijenili u RIK-u, oko 30.000 glasova kosovskih Srba ne mogu utjecati na promjenu broja osvojenih mandata.

Republičko izborno povjerenstvo će konačne i službene rezultate priopćiti najkasnije u četvrtak, 20. ožujka u 20 sati, od kada počinje teći rok od 30 dana za konstituiranje novog saziva republičkog parlamenta čija se prisega očekuje do 19. travnja.

Dačić za razgovore o vladi, Tadić zadovoljan uspjehom, Đilas za jaku oporbu

Čelnik Socijalističke partije Srbije (SPS), premijer Ivica Dačić, čija stranka je ostvarila drugi po redu izborni rezultat na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Srbiji, ocijenio je u nedjelju navečer kako je koalicija oko SPS-a postigla značajan rezultat te izrazio spremnost na razgovore o vladi s pobjedničkom Srpskom naprednom stankom (SNS).

Dačić je čestitao čelniku SNS-a Aleksandru Vučiću na pobjedi i istaknuo da će buduća vlada isključivo ovisiti od naprednjaka. Po njegovoj ocjeni, izbori su velik uspjeh SNS-a ali i debakl oporbenih stranaka.

"Naša koalicija ostvarila je veoma značajan rezultat koji cementira našu poziciju. Da nismo imali jasnu politiku, jasna stajališta, dobru kampanju i mi bismo prošli kao ove druge stranke. Mi smo postigli iznenađujući rezultat za mnoge i sačuvali svoje na političkoj sceni Srbiji", ocijenio je Dačić.

Po ocjeni srbijanskog premijera, rezultati izbora pokazali su da građani smatraju da je Srbija do sada išla dobrim pravcem i da pozitivno ocjenjuju rad dosadašnje vlade. Nova bi vlada, istaknuo je, trebala nastaviti dosadašnje reforme i proces europskog pridruživanja.

Nova demokratska stranka (NDS) nakon nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora ulazi sa svojim koalicijskim partnerima u parlament i to je objektivan uspjeh NDS-a, ocijenio je u nedjelju navečer čelnik stranke, bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić. On je istaknuo da je NDS, koja kao treća po jakosti ulazi u parlament, formirana tek prije tri tjedna i da nije imala infrastrukturu za vođenje predizborne kampanje dodavši da unatoč tome nije zadovoljan osvojenim postotkom glasova za što osobno preuzima odgovornost.

Na pitanje o o mogućem predizbornom ili postizbornom savezu s pobjednicima izbora, Vučićevim naprednjacima, Tadić je odgovorio da je cijelu kampanju odgovarao na besmislena pitanja.

"Nema nikakvog dogovora sa SNS", kazao je Tadić dodajući da nema "nijednog tajnog saveza i da nije bilo nikakvih dogovora".

Čelnik Demokratske stranke (DS) Dragan Đilas, čija stranka kao četvrta po snazi ulazi u parlament, čestitao je Srpskoj naprednoj stranici (SNS) na pobjedi na nedjeljnim izborima i poručio da će DS u srbijanskom parlamentu biti jaka oporba. Đilas je rekao da nije trenutak za analizu svega što se događalo u izbornoj kampanji, ali da će doći vrijeme kada će se svi "morati pogledati u ogledalo i vidjeti što je tko radio i kako se ponašao".

"Želim građanima da SNS zaista ostvari obećanja koja je dala građanima i da Srbija izgleda onako kako oni (SNS) slavodobitno danas pričaju", rekao je Đilas u sjedištu DS dodavši da po njegovoj ocjeni "uz vladu koja će biti formirana ništa neće biti onako kako oni obećavaju".

"Jedan od razloga za ovakve rezultate je i razjedinjenost oporbe i posao Demokratske stranke je u idućem razdoblju učiniti sve da oko sebe okupi građansku Srbiju", kazao je čelnik DS-a. Komentirajući rezultate u Beogradu, gdje su također pobjedu odnijeli Vučićevi naprednjaci, Đilas je rekao da po njegovim procjenama DS osvaja 16 posto glasova te da je razočaran rezultatom ocijenivši da jedan dio Beograđana nije izašao na izbore. Na pitanje o mogućoj ostavci zbog rezultata izbora Đilas je rekao da će se o tome raspravljati na tijelima stranke.

DSHV ostao bez mandata u Skupštini Srbije

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji je nastupio na izborima u koaliciji s Demokratskom strankom (DS), neće više imati zastupnika u Skupštini Srbije, prema neslužbenim podacima objavljenim u nedjelju navečer o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji.

Demokratska stranka je, po preliminarnim rezultatima, osvojila 19 mandata, što je nedovoljno za ulazak kandidata DSHV-a, predsjednika stranke Petra Kuntića, u srbijanski parlament, jer je on bio 25 na izbornoj listi DS-a.

Najveća regionalna stranka u pokrajini - Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) imat će predstavnika u Skupštini Srbije zahvaljujući koaliciji s bivšim čelnikom DS-a, a sadašnjim predsjednikom Nove demokratske stranke (NDS) Borisom Tadićem, koja je osvojila 18 mandata u parlamentu.

Zamjenik predsjednika LSV-a Bojan Kostreš izjavio je da su izbore u Vojvodini obilježile nepravilnosti i kupovina glasova, zbog čega je tražio brzu reakciju mjerodavnih u sankcioniranju tih radnji.

Kostreš je rekao da su u Novom Sadu primjećeni ljudi s plavim kapama ispred biračkih mjesta, za koje je rekao da su "ispostave određenih političkih stranaka koje su usmjeravale ljude za koga da glasuju".

Prema podacima Srpske napredne stranke (SNS), ta je stranka u Novom Sadu osvojila najviše glasova. Predsjednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević izjavio je da je na osnovi prebrojanih glasova sa 36,55 posto biračkih mjesta ta stranka u gradu osvojila 48,14 posto glasova. Druga je po istom izvoru koalicija okupljena oko okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS) s 11,80 posto, Nova demokratska stranka Borisa Tadića s 9,37 posto, Demokratska stranka sa 6,17 posto i Demokratska stranka Srbije s 4, 95 posto glasova birača.

Pokret Dveri držao tiskovnu konferenciju na ulici, nije prešao prag

Manja skupina pristalica nacionalističkog pokreta Dveri krenula je u nedjelju navečer, po zatvaranju birališta u Srbiji, prema zgradi srbijanskog parlamenta u kojem je sjedište Republičkog izbornog povjerenstva, no policijski kordon spriječio ih je da dođu do Skupštine Srbije.

Predstavnici Dveri najavili su da će ispred kordona uspostaviti informativni centar iz kojeg će priopćavati rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora istaknuvši kako ne žele dopustiti da ih "ponovno pokradu" te da žele svojim biračima priopćiti rezultate do kojih su oni došli. Najavili su da će na ulici ostati sve do proglašenja službenih izbornih rezultata.

Nositelj liste Boško Obradović priznao je kasnije navečer kako na parlamentarnim izborima pokret nije prešao izborni prag, dok se, kako je rekao, na gradskoj razini u Beogradu rezultat još mora provjeriti. Na tiskovnoj konferenciji ispred kordona policije Obradović je kazao da prema njihovim podacima pokret osvaja oko 4 posto glasova te da su zadovoljni postignutim rezultatom jer su ispod praga ostale i puno jače stranke.

Najavivši da će izlaziti na ulice uvijek kada budu ugroženi državni interesi, pokret je "zatvorio" svoj informativni centar na ulici.

Apsolutna vlast naprednjaka znači i apsolutnu odgovornost

Apsolutna vlast znači i apsolutnu odgovornost, ocjena je većine srbijanskih političkih analitčara nakon uvjerljive pobjede Srpske napredne stranke (SNS) na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju.

Analitičari su se u postizbornim televizijskim emisijama suglasili da se "sada zna adresa" na koju se treba obratiti i za uspjehe i za neuspjehe buduće vlade koju naprednjaci mogu formirati samostalno.

Preliminarni izborni rezultati daju im 154 do 160 od ukupno 250 zastupničkih mjesta u srbijanskom parlamentu.

Analitičlari su ocijenili i da je za oporbu demotivirajuće što će jedna stranka dominirati nacionalnom skupštinom.

Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka Đorđe Pavićević rekao je da to što su naprednjaci osvojili apsolutnu većinu ne znači da neće pozvati neku od stranaka da s njima podijele vlast i za svoju politiku pridobiju širu parlamentarnu potporu.

"Meni ovo izgleda kao da su Srbi odlučili suspendirati demokraciju na neko vrijeme, da taj način vladanja više ne odgovara. Točno je da ti rezultati (pobjeda SNS) ukazuju da će netko imati potpunu odgovornost, ali i da će netko imati potpunu kontrolu, a da je sadašnja vlast vrlo sklona korištenju tih različitih kontrolnih mehanizama", naveo je Pavićević.

Izbore je prokomentirao i američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby ocijenivši da birači, sudeći prema rezultatima glasovanja, od nove vlade očekuju ekonomske reforme i otvaranje novih radnih mijesta.

"Ovo su bili vrlo zanimljivi izbori i uvjeren sam da su (Aleksandar) Vučić i SNS izuzetno zadovoljni... Uvijek sam zadovoljan kada vidim demokratski proces na djelu. Bit će zanimljivo vidjeti formiranje nove vlade i način na koji će biti sastavljena", rekao je Kirby.

Na pitanje što očekuje od buduće vlade, odgovorio je kako je Vučić svjestan da treba provesti teške ekonomske promjene i da je to jedna od stvari koje očekuju brojni birači u Srbiji, izvijestio je B92.

Predsjednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će prioritet buduće vlade biti fiskalna konsolidacija i strukturne reforme te je poručio da će razgovarati sa svima jer ga "ne zanima forma, nego bit".

"Nema čekanja, razgovarat ću s predsjednikom Srbije (Tomislavom) Nikolićem", izjavio je Vučić za RTS i dodao da će se konzultirati i s liderom socijalista, Demokratske stranke (DS) i Nove demokratske stranke (NDS) Ivicom Dačićem, Draganom ?ilasom i Borisom Tadićem.

Najavio je da će Srbija nastaviti europski put i blisko surađivati sa svim prijateljima u svijetu, "s Rusima i Amerikacnima i Kinezima".

Obećavajući žestoku borbu protiv korupcije, kao najvažniji zadatak istaknuo je rješavanje problema nezaposlenosti. "Jamčim već na polovici mandata, dramatično će biti smanjen broj nezaposlenih, već sad imamo više različitih prijedloga i inicijativa", istaknuo je Vučić.

Na pitanja o kadrovskim rješenjima u novoj vladi, Vučić nije konkretno odgovorio. "Bit će promjena svakako i kod ljudi iz stranke i kod nekih koji će biti partneri ukoliko ih bude. Uvijek ima iznenađenja", rekao je izborni pobjendik.

Predsjednik DS-a Dragan Đilas ocijenio je da su izborni rezultati, po kojima je njegova stranka ostvarila rezultate ispod očekivanja, pokazali "novu političku realnost" u Srbiji i da su građani povjerovali obećanjima SNS-a.

"Građani su očito povjerovali, a nisu previše mislili o tome jesu li prethodna obećanja ispunjena. Ja Srbiji želim da SNS ispuni obećanja dana u kampanji, ali je naše uverenje da, nažalost, Srbija s ovakvom većinom neće biti ni blizu onoga što je obećavano. To će pokazati vrijeme pred nama", rekao je Đilas u čijem je izbornom stožeru vladalo vidno razočarenje.

U Srbiji su u nedjelju održani prijevremeni parlamentarni izbori na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, SNS ostvarila uvjerljivu pobjedu i s oko 49 posto osvojenih glasova imat će apsolutnu većinu u parlamentu sa 154 do 160 zastupnika.

Vučićeva pobjeda očekivana za hrvatske političare

Uvjerljiva pobjeda Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na nedjeljnim izborima u Srbiji nije iznenadila političare u Hrvatskoj, koji uglavnom ne očekuju poteškoće u bilateralnim odnosima dviju zemalja.

"Rezultatima izbora nisam iznenađen, s obzirom na najave i istraživanja koja su im prethodila. Na žalost, zadnji dogovori vezani uz procese na političkoj sceni u Srbiji ne daju puno nade da će doći do unaprjeđenja bilateralnih odnosa između Hrvatske i Srbije", komentirao je HDZ-ov Gordan Jandroković, kojega zabrinjava nastup srbijanskog pravnog tima u protutužbi za genocid protiv Hrvatske pred Haškim sudom.

I Jozi Radošu (HNS) rezultati izbora u Srbiji su " u velikoj mjeri u skladu s očekivanjima".

Ističe da ti rezultati jasno definiraju buduću strukturu vlasti u Srbiji, koja će, očekuje, biti proeuropska.

"Ne očekujem poteškoće u odnosima Srbije i Hrvatske niti poteškoće na europskom putu Srbije, a jedini problem može biti preslaba opozicija, no to je unutarnja stvar Srbije", smatra Radoš.

Nedavni HDZ-ov poziv da Hrvatska povuče bezuvjetnu podršku Srbiji na putu za EU Radoš je odbio kao "zamjenu teza". "Hrvatska ima vrlo jasnu poziciju, definirali smo naše odnose sa Srbijom i drugim zemljama regije i tu ne treba posebno dramatizirati. Naša podrška nije bezrezervna, jer bezrezervna podrška ne postoji. Ona je konstruktivna, a HDZ je zamijenio teze", tumači Radoš.

Laburist Dragutin Lesar ne vjeruje da će rezultati izbora u Srbiji značajno utjecati na odnose te zemlje s Hrvatskom, jer je Srbija u fazi otvaranja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju EU.

"Hrvatska ionako nema svoju vanjsku politku, nego se ponaša po Brežnjevljevoj doktrini ograničenog suvereniteta. Mi imamo europsku vanjsku politiku", uvjeren je Lesar.

Očekuje da će se Vučić "morati ponašati kao Ivo Sanader 2004.", da će se morati odreći Kosova i amortizirati unutarnje probleme, no smatra i da će za vanjskopolitički put Srbije biti važno i tko će biti budući ministar vanjskih poslova. "Bilo bi zanimljivo da taj resor dobije Vuk Drašković, on je veliki europejac", rekao je Lesar.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je 48 posto osvojenih glasova Aleksandra Vučića "ogroman politički potencijal za sređivanje stanja u Srbiji, rješavanje odnosa s Prištinom i ubrzanje procesa pristupanja EU".

"Što se tiče odnosa s Hrvatskom i drugim zemljama u regiji, ne očekujem da će tu biti novih momenata, posebno ne onih negativnih", rekao je Pupovac, koji očekuje da će se nove srbijanske vlasti prije svega koncentirati na izlazak iz ekonomske krize i privlačenje stranih investicija.

"Ne očekujem da će odnosi u regiji biti u centru njihova interesa, mada to može ovisiti i o tome tko će biti ministar vanjskih poslova", rekao je Pupovac.

HDSSB-ovac Josip Salapić očekuje da će nova vlast u Srbiji prepoznati u Hrvatskoj ključnog partnera u regiji, kad je riječ o približavanju Srbije EU.

"Bilo bi dobro da nova vlast u Srbiji hrvatskoj nacionalnoj manjini da prava kakva uživaju nacionalne manjine u Hrvatskoj", kazao je Salapić, koji je uvjeren da srbijanska protutužba za genocid ne bi trebala ugroziti odnose između dviju država.

Pusić čestita izbornim pobjednicima u Srbiji

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić čestitala u ponedjeljak pobjednicima parlamentarih izbora u Srbiji, ponovivši da političari iz Hrvatske i Srbije trebaju rješavati probleme današnjice i sutrašnjice i da ne smiju biti taoci pitanja zaostalih iz prošlosti.

"Čestitam onima koji su postigli odlične rezultate na parlamentarnim izborima u Srbiji. Mi sa Srbijom imamo normalne, susjedske odnose sa svim poteškoćama iz prošlosti koje rješavamo i rješavat ćemo u nadležnim institucijama", rekla je ministrica Pusić, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu.

"Odgovornost današnjih političara u obje zemlje jest današnjica i sutrašnjica. To je naš posao i ono čime se trebamo baviti. Pitanja zaostala iz prošlosti, kao što sam rekla i u siječnju kada je Srbija otvarala pristupne pregovore, postoje i postojat će i ona će se rješavati ali nećemo dopustiti da budemo njihovi taoci", rekla je Pusić.

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) u Srbiji potvrdilo je u ponedjeljak da su Aleksandar Vučić i koalicija okupljena oko njegove Srpske napredne stranke (SNS) osvojili 158 zastupničkih mandata u parlamentu Srbije s osvojenih 48,34 posto glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara