Vučić traži izvješće o osnivanju kosovske vojske: "Postoje mnoge stvari koje nisu sukladne dogovoru Beograda i Prištine"

Foto: Blic.rs

SRBIJANSKI vicepremijer Aleksandar Vučić u srijedu je na izvanrednoj sjednici vlade od ministra zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina zatražio izvješće o najavljenom formiranju kosovskih oružanih snaga, izvijestili su beogradski mediji.

Vučić je tijekom dana rekao da će u povodu najave formiranja oružanih snaga Kosova razgovarati s visokom predstavnicom Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

"Sve što mislimo priopćit ću Catherine Ashton čim se budemo vidjeli. Postoje mnoge stvari koje se događaju, a nisu sukladne dogovoru (Beograda i Prištine postignutom 19. travnja 2013. u Bruxellesu)", rekao je Vučić novinarima.

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je ranije da kosovska vojska nije dio sporazuma iz Bruxellesa i da će joj, ukoliko i bude formirana, NATO i kosovske zaštitne snage (KFOR) onemogućiti dolazak na sjever Kosova, gdje su Srbi većinsko stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovska vlada odlučila je u utorak početi stvaranje oružanih snaga od 5.000 vojnika, a osnova će joj biti postojeće Kosovske sigurnosne snage (KZK) s lakim naoružanjem, objavljeno je ranije u Prištini.

Šest godina od osamostaljenja, Kosovo u kojem živi oko 1,7 milijuna stanovnika, dobit će vojsku koja bi uz 5.000 aktivnih vojnika trebala imati i pričuvni sastav od 3.000 ljudi.

Srbija ne priznaje kosovski suverenitet i neovisnost, a odnosi Beograda i Prištine popravljeni su potpisivanjem sporazuma o normalizaciji pod pokroviteljstvom Europske unije 19. travnja 2013. godine u Bruxellesu.

Srbija je pristala de facto odustati od nadzora nad sjevernim dijelom Kosova uz jamstvo Prištine da će Srbi na Kosovu imati sva prava. Beograd je zauzvrat 21. siječnja 2014. godine dobio početak pregovora o članstvu u Uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara