Vujčić: Vladina odluka će oštetiti banke za pola milijarde kuna

Vujčić: Vladina odluka će oštetiti banke za pola milijarde kuna

Foto: FAH

BORIS VUJČIĆ, guverner Hrvatske narodne banke, danas je održao briefing za novinare na kojoj se osvrnuo na nestabilnost tečaja franka te odluku Vlade o fiksiranju tečaja švicarca na 6,39 kuna na godinu dana.

Vujčić je novinarima rekao kako banke ne zarađuju na kreditima u švicarskim francima.

"Na 1.000 eura stambenog kredita banke godišnje zarade oko 25 eura, a procjenjuje se da će zadržavanje tečaja na trenutnoj razini u idućih godinu dana bankarskom sustavu donijeti gubitke od oko pola milijarde kuna", kazao je.

Vujčić: HNB ne može riješiti nastali problem

Guverner Vujčić istaknuo je kako bi implementacija mađarskog modela značila "smanjenje međunarodnih pričuva Republike Hrvatske za 7,8 milijardi kuna, odnosno 73 posto te bi pale na 2,9 milijardi eura".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je "izbor prvenstveno populistički", naglašavajući da "HNB nema niti mandat, niti sredstva za donošenje odluka koje mi mogle riješiti nastali problem".

Osvrćući se na odluku Vlade o fiksiranju tečaja švicarskog franka, Vujčić je kazao kako smatra da će to "spriječiti značajan rast loših kredita".

"Pojavilo se puno problema. Diskusija je često bila neinformirana, više je ličila na političku debatu nego na argumentiranu raspravu. HNB izlazi s mogućim opcijama i učincima pojedinih rješenja problema i na taj način pokuša usmjeriti rješavanje problema. Sve možete pogledati u priopćenju HNB-a u kojemu izlažemo opcije", zaključio je Vujčić.

Priopćenje HNB-a pod naslovom "Neke činjenice o kreditima u švicarskim francima
i nekim mogućnostima državne intervencije " možete pročitati ovdje.

HNB je ponudio ukupno pet mogućih rješenja za problem kredita u švicarskim francima, a "izbor između različitih opcija, ovih ili nekih drugih, ponajprije je politički izbor, zbog karaktera takvih odluka", poručuju iz HNB-a.

> HNB ima pet opcija za rješenje problema kredita u švicarskim francima

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara