Vujčić o radu HNB-a: Kritizira se bez razumijevanja monetarne politike

Vujčić o radu HNB-a: Kritizira se bez razumijevanja monetarne politike

Foto: consilium.eu

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić otvarajući konferenciju Međunarodna konkurentnost i podlovna privlačnost Hrvatske odgovorio je na kritike na račun HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Guverner Vujčić rekao je kako je ovaj drugi u nizu skupova, kojem je cilj predstaviti strukturne reforme koje su nužne Hrvatskoj kako bi počeo održivi rast gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti. Vujčić je iskoristio priliku da odgovori kritičarima, koji HNB prozivaju da ne čini dovoljno u borbi Hrvatske s krizom. Kaže da se radi o kritikama bez razumijevanja monetarne politike i argumenata te naveo napore središnje banke.

"U ovom trenutku Hrvatska narodna banka održava 5 milijardi kuna viška likvidnosti u sustavu. Time održavamo povijesno najniže kamatne stope na međubankovnom tržištu. Održavamo nisku prosječnu stopu inflacije izuzev dijela, koji se odnosi na administrativne cijene, koje nisu pod utjecajem monetarne politike. Uz sve to održavamo stabilan tečaj, štiteći sve zajmoprimce kredita s valutnom klauzulom ili u stranoj valuti od stanovništva preko poduzeća do države od zapadanja u znatno veće dužničke probleme od onih u kojima su trenutno", kaže Vujčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara