Vujčić parkirao na pješačkom prijelazu, a kaznu i "pauka" platio HNB

Foto: Hina

GUVERNER Hrvatske narodne banke uhvaćen je 10. ožujka u prometnom prekršaju. Službeno vozilo HNB-a, kojim se koristi i privatno, parkirao je ispred stambene zgrade u Zagrebu u kojoj živi i to na pješačkom prijelazu. Zbog toga je zaradio kaznu, a automobil je digao "pauk".

Iako ima plaću od 34 tisuće kuna mjesečno, guverner kaznu i "pauka" nije sam platio, već je to učinio HNB. Iz Hrvatske narodne banke su na naš upit odgovorili kako su već uložili prigovor na kaznu budući da, kako tvrde, guverner nije nepropisno parkirao, već je parkirao na žutom, odnosno privremenom pješačkom prijelazu koji više nije u funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska narodna banka je 10. ožujka 2014. platila kaznu za parkiranje na nedozvoljenom mjestu (150 kuna) i s tom kaznom povezane troškove premještanja službenog automobila Hrvatske narodne banke (900 kuna) koji koristi guverner te je u propisanom roku i obliku, kao vlasnik predmetnog službenog vozila, nadležnom tijelu izjavila prigovor na razlog premještanja vozila, kao i na navedenu kaznu.

Naime, spomenuta kazna ispisana je, a vozilo premješteno - kako je obrazloženo - zbog nepropisnog parkiranja na pješačkom prijelazu. No, nadležni komunalni redar propustio je ustanoviti da se radi o žuto iscrtanom (dakle, privremenom) pješačkom prijelazu izvan funkcije. Taj je privremeni prijelaz bio u funkciji za vrijeme obavljanja građevinskih radova u ulici kojima je onemogućen pristup trajnom (bijelo iscrtanom) pješačkom prijelazu i na taj su privremeni prijelaz pješaci upućivani odgovarajućim znakom. Nakon što su građevinski radovi završili i pristup trajnom pješačkom prijelazu opet omogućen, prestala je potreba za privremenim pješačkim prijelazom i uklonjen je navedeni znak, no oznake privremenog pješačkog prijelaza su ostale, iako je na jednom dijelu tog pješačkog prijelaza naknadno ucrtano parkirno mjesto. S obzirom da je guverner koji stanuje u blizini uočio sve navedeno, parkirao je vozilo na dotičnom mjestu.
 
U svakom slučaju, ukoliko bude ustanovljeno da je prigovor HNB-a neosnovan, guverner će sve navedene troškove u cijelosti refundirati uplatom HNB-u. U suprotnom, ukoliko bude ustanovljeno da je prigovor HNB-a osnovan za očekivati je da će HNB-u biti u cijelosti vraćeni uplaćeni iznos kazne za parkiranje i troškovi premještanja automobila", odgovorili su Indexu iz Ureda za odnose s javnošću HNB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara