WHO: Neprihvatljivo je da, uz učinkovito cjepivo, od posljedica ospica gubimo ljudske živote

WHO: Neprihvatljivo je da, uz učinkovito cjepivo, od posljedica ospica gubimo ljudske živote

Foto: Shutterstock

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (WHO) pozvala je u srijedu da se u cijeloj Europi organiziraju kampanje cijepljenja protiv ospica nakon što je od početka 2014. evidentirano rekordnih više od 22.000 slučajeva te visoko zarazne bolesti.

Zsuzsanna Jakab, direktorica WHO-a za Europu rekla je da je iznenađena velikim brojem oboljelih u europskim zemljama te da 22.149 zabilježenih slučajeva u sedam europskih zemalja prijeti ostvarenju regionalnog cilja - iskorjenjivanju ospica do kraja 2015.

Velik broj novih slučajeva u Europi

Unatoč tomu što je broj zaraženih ospicama u razdoblju od 2013. do 2014. pao za 50 posto, u zemljama istočne i zapadne Europe i dalje se javlja velik broj novih slučajeva, stoji u priopćenju WHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Italiji su od početka prošle godine zabilježena 1674 slučaja, u Njemačkoj 583, u Kirgistanu 7477, a u Rusiji više od 3240.

"Na ovo moramo dogovoriti zajedničkim snagama i bez odgode kako bismo prekinuli širenje bolesti", rekla je Jakap. "Neprihvatljivo je da nakon velikih napora uloženih u posljednjih 50 godina u sigurnost i učinkovitost cjepiva koje je svima dostupno, od posljedica zaraze ospicama gubimo ljudske živote, novac i vrijeme."

Ospice su visoko zarazno, a ponekad i smrtonosno virusno oboljenje koje se vrlo brzo širi osobito među necijepljenom djecom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara