WHO: Stanje je gore nego što mislimo, broj mrtvih i zaraženih od ebole uvelike potcijenjen

Foto: Hina

OSOBLJE Svjetske zdravstvene organizacije koje se bori protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi vidi dokaze da izvješća o broju slučajeva zaraze i umrlih uvelike potcjenjuju razmjere epidemije, objavila je u četvrtak UN-ova zdravstvena agencija na svojoj internetskoj stranici.

Broj umrlih u najgoroj svjetskoj epidemiji ebole u srijedu je bio 1069 od 1975 potvrđenih, vjerojatnih i sumnjivih slučajeva, rekao je WHO. Većina njih je u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, dok je četvero ljudi umrlo u Nigeriji.

Agencijino priznanje da je stanje gore nego što se mislilo moglo bi potaknuti vlade i humanitarne organizacije da poduzmu snažnije mjere protiv virusa.

"Osoblje na mjestima epidemije vidi dokaze da brojke izvješćenih slučajeva i umrlih veoma potcjenjuju veličinu epidemije", rekla je organizacija na svojoj internetskoj stranici.

Ebola je jedna od najsmrtonosnijih bolesti i ubija većinu zaraženih.

"WHO koordinira snažno jačanje međunarodne reakcije raspoređujući potporu pojedinih zemalja, agencija za kontrolu bolesti, agencija u okviru sustava Ujedinjenih naroda i drugih".

Zdravstveni stručnjaci kažu da vladine reakcije na bolest trebaju biti podešene tako da spriječe širenje bolesti pri tomu izbjegavajući mjere koje mogu potaknuti paniku ili nepotrebno štetiti gospodarstvu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara