Wall Street Journal: Kreditom Hypa Goran Štrok od Srbije kupio zemljište koje pripada Hrvatskoj

Foto: KAportal.hr

"NIJE mi poznat veći kriminal od ovoga", izjavio je za The Wall Street Journal Christian Bohler, bivši detektiv u austrijskoj policiji, a sada lider posebnog tima zaduženog za istraživanje afere Hypo.

Novinari WSJ-a opsežno su se pozabavili Hypo Alpe Adria bankom u tekstu naslovljenom "Raščišćavanje nereda austrijske Hypo banke". Osim što svojim američkim čitateljima prenose detalje ove mega-afere s kojima je hrvatska javnost već odavno upoznata, novinari WSJ-a otkrivaju i neke nove, još nepoznate informacije.

Hypo banka Štroku bez pitanja dala neosigurani kredit

Jedan od komadića Hypo mozaika, oko kojeg Bohler i njegovi istražitelji i dalje razbijaju glavu, tiče se hrvatskog turističkog magnata Gorana Štroka. Prema dokumentaciji koju je na uvid dobio WSJ, Štrok je od Hypo banke 2005. godine dobio 6,7 milijuna eura kredita. Kredit je bio namijenjen kupnji zemljišta na jednom mediteranskom otoku.

Kredit su morali odobriti sami šefovi banke, s obzirom da je Štrok od Hypa već ranije uzeo kredite u iznosu od oko 80 milijuna eura. Za menadžere Hypa to nije bio nikakav problem. Štroku su odobrili još jedan kredit bez da su tražili ikakva jamstva, a hrvatski je poduzetnik novac iskoristio da bi kupio zemljište od Republike Srbije.

Do problema je došlo dvije godine kasnije. Štrok je ostao bez novca pa je Hypo banka odlučila zaplijeniti posjed na otoku kupljen njihovi novcem. No, to im nije uspjelo: ispostavilo se da je zemljište kojeg je Štrok kupio od Srbije zapravo u vlasništvu Republike Hrvatske.

Zbog ovog slučaja Hypo banka podigla je optužbe protiv više bivših članova svoje uprave, uključujući Wolfganga Kulterera, bivšeg šefa uprave Hypo banke, koji je zbog korupcije osuđen na šest i pol godina zatvora. U tužbi Hypo banka tvrdi da je bivša uprava namjerno izložila izdajući Štroku kredit za koji su znali da neće biti vraćen. Kulterer osporava ove optužbe, dok Štrok, protiv kojeg banka nije podigla tužbu, nije želio komentirati slučaj.

Istraga će trajati još tri godine

Ova priča samo je mali komadić slagalice koju Bohler i njegova ekipa pokušavaju sastaviti. Afera Hypo do sada je Austriju i Njemačku koštala 9,05 milijardi eura. A to nije konačna cifra; ove dvije države izložene su dodatnim privatnim tužbama koje bi ukupno mogle težiti oko tri milijarde eura.

Austrijski istražitelji do sada su uspjeli kroz razne postupke vratiti oko 180 milijuna eura opranog novca. Sitni je to komadić od 1,6 milijardi eura, za koliko je Hypo banka oštetila austrijski državni proračun. Bohler vjeruje da će istraga trajati još tri godine. "Cijela priča bit će završena kada bude završena zadnja sudska parnica i kada zadnja rata bude naplaćena", kaže Bohler.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara