Washington aktivno priprema nove sankcije protiv Moskve

Foto: Hina

BIJELA kuća je navela u srijedu da Sjedinjene Države aktivno pripremaju nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na njihove akcije u Ukrajini.

Američki državni tajnik John Kerry je u srijedu ujutro otputovao u Ženevu gdje se treba sastati s europskim, ukrajinskim i ruskim kolegama na sastanku posvećenom rješavanju krize u Ukrajini. Bijela kuća je upozorila da bi te nove sankcije Moskvi mogle biti neizbježne.

"Aktivno pripremamo nove sankcije", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Carney je precizirao novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One da SAD očekuju da Rusija na sastanku u Ženevi pokaže da želi smanjiti napetosti na istoku Ukrajine, gdje se proruski separatisti sukobljavaju s vlastima Kijeva.

On je rekao kako je opravdano da ukrajinska vlada poduzme akcije kako bi obnovila red i zakon i pozvao je da to čini na odmjeren i odgovoran način.

Carney je rekao da je Kijev reagirao sa "suzdržanošću dostojnom divljenja" na destabilizirajuće akcije naoružanih proruskih separatista u zemlji.

Glasnogovornik je dodao da Moskva na tim pregovorima mora priznati da je ukrajinska vlada pokrenula ustavne reforme.

Nešto ranije je jedna glasnogovornica State Departmenta podsjetila da SAD žele da se odmah prekinu ruske provokacije. "Aktivno ćemo nastaviti pripremati dodatne sankcije i druge mjere ako se ne može postići smirenje napetosti", inzistirala je i naglasila da je "nazočnost oružanih skupina koje podržavaju Rusi na istoku Ukrajine je krajnje hitan prioritet".

U petak su već SAD najavile sankcije šestorici dužnosnika Krima, jednom bivšem ukrajinskom dužnosniku kao i plinskoj kompaniji, osumnjičenima da prijete "miru i stabilnosti u Ukrajini".

Taj val sankcija se pridodaje američkim sankcijama kada su u ožujku zabranile izdavanje viza i zamrznule imovine pojedinim ruskim i ukrajinskim dužnosnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara