ŽDO Split: Alkom oštećen za 14 milijuna kuna, podignute optužnice

ŽDO Split: Alkom oštećen za 14 milijuna kuna, podignute optužnice

Screenshot: Street View

ZBOG zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja te krivotvorenja službene ili poslovne isprave Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv direktora splitske i sinjske tvrtke Alkom Mirka Vukovića i voditelja financijske službe istog poduzeća Zorana Mandaca.

Tužiteljstvo ih tereti da su od kraja siječnja 2009. do prosinca 2011. napravili materijalnu štetu veću od 14 milijuna kuna.

Njih su dvoje navodno zaključili više ugovora o otkupu potraživanja kojima se Alkom iz Splita obvezao uplatiti otkupljena potraživanja uvećana za kamate ukoliko dužnici ne plate banci do određenog roka dospijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad su dužnici obavili plaćanja Mandac je kompenzacijom prebio dugovanja Alkoma prema gradovima Zadru i Splitu, dok naplaćena potraživanja Alkoma nisu isplaćena poslovnoj banci. Na taj način su Alkomu pribavili više od 9,8 milijuna kuna.

U optužnici se navodi da je od 30. travnja 2007. do 31. studenog 2007. Mandac po Vukovićevu nalogu sa žiro-računa Alkoma iz Sinja u više navrata podigao iznos veći od milijun kuna i predao ga direktoru. Da bi prikrili sumnjive radnje Mandac je po Vukovićevu savjetu izdao nalog blagajnicama da kroz blagajničke izvještaje neistinito prikažu da je novac isplaćen kao pozajmica jednom građaninu.

Vukovića se tereti i da je tijekom veljače 2012. u nakani stjecanja neosnovane materijalne dobiti splitskom Alkomu, ali i smanjenja stečajne mase sinjskog Alkoma, znajući da prema privremenim situacijama za izvedene radove Alkom Split duguje Alkomu Sinj preko tri milijuna kuna i da je žiro-račun Alkoma Sinj u blokadi, sastavio dvije fiktivne izjave o prijeboju (kompenzaciji) kojim sinjski Alkom podmiruje dugovanja prema Alkomu Split u iznosu većem od tri milijuna kuna, navodi se u optužnici.

Potom je to neistinito proveo kroz poslovne knjige Alkoma Sinj iako je znao da takvo dugovanje ne postoji, sumnja tužiteljstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara