ZOR neće na drugo čitanje, Mrsić i predstavnici sindikata i poslodavaca dogovorili novi sastanak

Foto: Hina

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić sastao se s predstavnicima sindikata i poslodavaca. Socijalnim partnerima iznio je prijedloge za nastavak pregovora o novom Zakonu o radu, što je na kraju i dogovoreno.

Sindikati su se odazvali pozivu na razgovor nakon što su izmjene ZOR-a prošle prvo čitanje u Saboru uz zaključak kojim se ministra poziva na dogovor sa socijalnim partnerima. Čelnik NHS-a Krešimir Sever prije sastanka je za Media servis potvrdio da su spremni nastaviti pregovore, kao i da ne odustaju od svojih zahtjeva i aktivnosti - priprema antikampanje za euroizbore te prikupljanje potpisa za prijevremene.

"Kad smo izgovarali ove prijetnje, nismo uprazno, niti zbog toga što bi netko iz političke oporbe s nama lamatao, već stoga jer nam je cilj zaštititi hrvatske radnike i dobiti što bolji Zakon o radu", istaknuo je Sever.

Nakon sastanka ipak pomirljivi tonovi. Uz nastavak dijaloga, dogovoreno je da Vlada neće slati zakon u drugo čitanje dok se ne pokuša postići dogovor oko teksta zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom razdoblju dok traju pregovori sasvim sigurno da zakon neće biti upućivan prema drugom čitanju. I to je to razdoblje koje nam treba za ozbiljne pregovore. Ministar se to obvezao", rekao je Sever.

"Sljedeći sastanak je 18. ovog mjeseca u podne"

Također je dogovoreno da će sindikati na sastanku s poslodavcima kroz dva tjedna otvoriti goruće teme novog ZOR-a - od rasporeda radnog vremena, agencijskog rada do otkaznog roka. Ministar Mrsić nakon svega šturih dojmova o povratku sindikata za stol nakon prijetnji smjenom vladajućih.

"Pa sastanak je protekao dobro, u dobrom ozračju. Bio je dobar i konstruktivan razgovor. Sljedeći sastanak je 18. ovog mjeseca u podne", kratko je izvijestio ministar rada.

Sindikati su pristali na pregovore u dobroj vjeri, od druge strane očekuju isto, a cijeli proces trebao bi završiti u razumnom roku, poručuju. Ako se takav scenarij ipak ne bi dogodio, sindikati imaju spreman odgovor, podsjetio je šef SSSH Mladen Novosel.

"Da li će to drugo poluvrijeme završiti dobrom voljom i vjerom, vrijeme će pokazati. Mi ćemo dati svoj maksimum. Ako ne, prvo poluvrijeme je pokazalo kako se može drugačije raditi", upozorio je Novosel aludirajući na prošlotjedni prosvjed protiv sindikatima spornih izmjena ZOR-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara