Za čiji račun je Jutarnji pokušao predstaviti Sinčića kao lopova?

Screenshot: Facebook/Jutarnji

RASTUĆA podrška Ivanu Sinčiću, osobito na društvenim mrežama, jača iz dana u dan, a čini se kako mu svako sučeljavanje s protukandidatima samo povećava popularnost, što očito nekima smeta.

Posjedovanje luksuzne jurilice bilo bi upravo ono što bi diskreditiralo najmlađeg kandidata u utrci za Pantovčak, kojeg pristaše smatraju osobom iz naroda. Klasni simbol prevlasti, kojim se Sinčić vozi za vrijeme kampanje, poslužio bi kao idealna antiteza svega za što se mladi student javno zalaže. Kada bi to bila istina.

Jutarnji list objavio je jučer tekst u kojemu se obrušio na Sinčića, prozivajući ga, otvoreno i uz primjesu patetike, za licemjerje.

U svaku angažiranu laž ti ubaci zrno istine

"Predsjednički kandidat Ivan Vilibor Sinčić, iako ima skromnu kampanju u kojoj je prikupio tek 20 tisuća kuna novčanih donacija te dodatnih 90.000 kuna u uslugama, na predizborne skupove diljem Hrvatske vozi se ne baš skromnim automobilom marke Jaguar.

Kandidat koji tvrdi da zastupa obespravljene i prevarene snimljen je u statusnom simbolu imućnijih", stoji tako ispod slike Jaguara koji Sinčić ne vozi.

Na slici je, naime, novija generacija Jaguara, Jaguar XJ, koja nema veze s 11 godina starim Jaguarom X-type u kojemu se vozi Sinčić.

Hanžekovićeva medijska mašinerija na djelu

Kandidat Živoga zida i jutros je reagirao na medijske prozivke putem Facebooka.

"Vidimo da se i danas poteže pitanje famoznog Jaguara starog 11 godina, pa molimo čitatelje da pogledaju o kakvom se "luksuzu" tu radi, odnosno koliko vrijedi takvo vozilo. Ponavljamo, da Jaguar nije u našem vlasništvu, već nas vlasnik u njemu dobrovoljno vozi jer nas podržava budući je i sam pod ovrhom, auto čak i kada bi htio ne može prodati i dati novac siromasima jer je zabilježba od porezne uprave na njemu. Ovo je prestrašno koliko su ljudi povodljivi na napade koji dolaze na Sinčića od strane Hanžekovićevog glasila zvanog EPH", napisao je.

Sinčić je objavi priložio i poveznicu na Njuškalo, na kojemu se može vidjeti kako se cijene tog automobila kreću između 33 i 105 tisuća kuna.

Na slici iskoristili i do 10 puta skuplji model Jaguara

Prema podacima nekoliko stranica za evaluiranje cijena rabljenih i novih automobila, noviji Jaguar XJ kojeg je na slici iskoristio Jutarnji može se naći u cjenovnom području od 400 pa sve do 600 tisuća kuna.

Jasan je zaključak do kojega bi nasmiješeno Sinčićevo lice upareno s novim i skupim Jaguarom trebalo dovesti.

Napadu Jutarnjeg po liniji Jaguara u sučeljavanju predsjedničkih kandidata pridružio se i predsjednik Ivo Josipović. Tajming dobacivanja Sinčićevog Jaguara "na volej" Josipoviću izuzetno je oportun.

"A što je to nego korupcija?", upitao je Josipović, kandidat koji je dosad u kampanji potrošio 5,5 milijuna kuna, studenta čija je predsjednička kampanja teška tek nekoliko desetaka tisuća kuna. Studenta koji je za vrijeme kampanje na korištenje dobio 11 godina staroga Jaguara čiji je vlasnik žrtva austrijskih zadruga.

Medijska streljana EPH-a

Jutarnji ima dugu tradiciju napadanja onih koji ne idu uz dlaku vladajućoj opciji. Sjetimo se samo napada na suca Mislava Kolakušića, koji se usudio poslati Zakon o predstečajnim nagodbama na ocjenu ustavnosti. Nije se dugo čekalo na udar režimskog glasila, u kojemu se Kolakušića člancima poput "TKO JE SUDAC KOLAKUŠIĆ KOJI JE ZARATIO S LINIĆEM: 100 presuda držao u ladici, a mlade djevojke snima iz hobija" nimalo suptilno pokušavalo prikazati kao neradnika te osobu dvojbenog morala.

U tom konkretnom slučaju, napadi po osnovi nerada kreću od neslužbenih izvora na Upravnom sudu, a oni usmjereni na povezanost suca Kolakušića i "mladih djevojaka" usidreni su u puno konkretnijim izvorima. Jutarnji je kontaktirao jednu od snimljenih djevojaka koja je potvrdila da je osoba s fotografije na službenom LinkedIn profilu suca Kolakušića. Unatoč tome što i sam Jutarnji piše kako "sporne" fotografije ne odudaraju od uobičajenih fotografija modnih kataloga, insinuacija iz naslova, na pladnju ponuđena čitatelju, jasna je.

I sudac Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić, po mjerilima EPH-a, spadaju u istu kategoriju - neprijatelje. Pitanje je samo čije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara