Zaboravite tenkove, istok Ukrajine osvaja rubalj

Zaboravite tenkove, istok Ukrajine osvaja rubalj

Foto: Public domain/WIkipedia

KORISTEĆI krhko održavanje primirja između Kijeva i proruskih pobunjenika, ruski rubalj bespoštedno osvaja teritorij na istoku Ukrajine, piše Bloomberg.

U Donjecku, najvećem gradu unutar zone sukoba, supermarketi otvaraju blagajne na kojima se isključivo prima rubalj, u redovima stoje muškarci u kamuflažnim uniformama i umirovljenici. Autobusne i tramvajske karte također dolaze s konverzijom ukrajinske grivnje u rusku valutu koja se koristi za plaćanje radnika na benzinskim postajama.

"Nema problema s trgovinama, one sve prihvaćaju rubalj," rekla je 36-godišnja frizerka Natalia kupujući špeceraj za roditelje. "Oni nemaju uvijek sitniša, ali ti daju žvakaću gumu ili upaljač kao zamjenu".

Postojan prodor rublja pokazuje da zone na istoku klize iz ruku ukrajinskih vlasti iako sporazum o primirju poziva na održavanje teritorijalnog integriteta.  

"Rastuće korištenje rublja je još jedan znak da će Rusija zadržati de facto suverenitet na teritoriju kojeg kontroliraju separatisti," komentirao je Cliff Kupchan, šef Eurasia grupe u New Yorku. "Ukoliko obje strane primjene posljednje primirje, što nije izgledno, možda će se koristiti i grivnja i rubalj. Ako ne, onda ostaje samo rubalj".

Scenarij s valutom je već viđen na Krimu gdje je rubalj uveden rekordnom brzinom nakon pripajanja poluotoka, ali i u Gruziji gdje odmetnute regije Abhazija i Južna Osetija već godinama koriste rubalj kao glavnu monetu. U Moldaviji, pobunjena Transdnjestarska Republika ima svoju inačicu ruske valute. 

Dobrodošlica u Donjecku

Ukrajina je i jedno od rijetkih mjesta gdje prošlogodišnji pad rublja od 46 posto u odnosu na dolar nije umanjio njegovu privlačnost, jer se grivnja istovremeno srušila za više od 48 posto i već dvije godine slovi kao jedna od najslabijih valuta globalno. Rubalj je također zabilježio djelomičan oporavak u tekućoj godini i do travnja vratio oko 15 posto prijašnje vrijednosti.    

Ruska valuta uživa dobrodošlicu u Donjecku, gdje je sada prihvaća većina trgovaca i poduzetnika. Grivnja više nije dostupna u bankomatima na području pod kontrolom pobunjenika, prisiljavajući dio stanovništva da odlazi u druge dijelove Ukrajine da bi povukla novac.

Samoproglašeni vođa Narodne Republike Donjeck (DPR) Andrej Purgin kaže da je novi režim neophodan zbog slabljenja ukrajinske valute i ograničenja putovanja koje je nametnuo Kijev. Prema njegovim riječima, usvajanje rublja prati rastuću potražnju za ruskom robom.

"Mi vidimo da ruski proizvodi zamjenjuju ukrajinske u trgovinama u Donjecku. Ali grivnja neće potpuno nestati zbog regionalnih veza, ljudi još uvijek idu ovamo i onamo," rekao je Purgin u intervjuu.

S njim se ne slaže ministar vanjskih poslova DPR-a Aleksandar Kofman. On kaže da rubalj zamjenjuje grivnju i da postoji vremenski rok za punu tranziciju kakva je provedena na Krimu. Ruska središnja banka koja je omogućila uvođenje rublja na Krim nije odgovorila na Bloombergov upit za komentar Kofmanovih tvrdnji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara