"Zabranite referendum kojim se krše ljudska prava i uštedite 50-ak milijuna kuna!"

"Zabranite referendum kojim se krše ljudska prava i uštedite 50-ak milijuna kuna!"

Foto: Narodne novine

UDRUGE Zagreb Pride, CroL i Centar za građansku hrabrost podnijele su danas Ustavnome sudu prijedlog za ocjenom ustavnosti odluke Hrvatskoga sabora o raspisivanju državnog referenduma o braku te predlažu da taj sud suspendira tu odluku kojom je referendum raspisan za 1. prosinca. "Tražimo zaštitu Ustava i smatramo da je Sabor prekršio niz ustavnih odredbi", rekao je nakon podnošenja zahtjeva Ustavnome sudu novinar Željko Peratović u ime triju udruga, naglašavajući da se Sabor, prije donošenja odluke o raspisivanju referenduma, nije konzultirao s Ustavnim sudom.

"Predložili smo stoga da Ustavni sud donese privremenu mjeru, odnosno suspendira odluku Sabora do donošenja svoje meritorne odluke kako bi se, na kraju krajeva, uštedjelo 50-ak milijuna kuna", rekao je Peratović ističući da je u pisanju prijedloga sudjelovalo 30-ak pravnih stručnjaka. "Očekujemo da Ustavni sud udovolji našem prijedlogu, ali šteta bi bilo da to bude nakon referenduma, bez obzira kakav bio njegov ishod", dodao je.

Udruge predlažu da se saborska odluka o raspisivanju proglasi neustavnom i ništavnom i da se dosadašnju provedbu referendumskog postupka od strane Građanske inicijative "U ime obitelji" proglasi suprotnom Ustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge, pozivajući se na odredbe Ustava, predlažu da Ustavni sud naloži Saboru da donese "provedbeni zakonski propis kojim će osigurati da je vršenje državne vlasti putem referendumskog odlučivanja sukladno temeljnim postavkama ustavnog poretka". To su, podsjećaju, načelo jednakog dužnog poštovanja svih građana, načelo demokratskog vršenja vlasti, uključujući njemu odgovarajuće zahtjeve koji se odnose na demokratsku javnu raspravu koja prethodi odlučivanju, transparentnost u pogledu članstva i financiranja sudionika referendumskog odlučivanja, načelo poštivanja temeljnih vrednota ustavnog poretka, uključujući strogo poštivanje temeljnih prava čovjeka.

740 tisuća potpisa, ali koliko je onih koji ih stvarno podupiru?

Na referendumu koji bi se trebao održati 1. prosinca, prvom koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana, građani bi trebali odlučiti hoće li u Ustav ući definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene. Potpise za održavanje referenduma prikupila je Građanska inicijativa "U ime obitelji", a inicijativu je navodno, prema predanim potpisima, poduprlo više od 740 tisuća građana. Ipak, potpise se prikupljalo na razne, često nedozvoljene načine.

Današnje podnošenje prijedloga za ocjenom ustavnosti drugo je nakon donošenja saborske odluke o raspisivanju referenduma. Jučer su predstavnici građanske inicijative okupljene u Facebook skupini "Zahtjev za Hrvatski sabor - referendumsko pitanje" predali zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku kao zajednici muškarca i žene.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara