Zabrinuta privatizacijom bivša premijerka traži da pravo na pitku vodu uđe u slovenski ustav

Zabrinuta privatizacijom bivša premijerka traži da pravo na pitku vodu uđe u slovenski ustav

Foto: Hina

STRANKA bivše slovenske premijerke Alenke Bratušek predložila je u utorak da se u Ustav unese pravo svih građana na pitku vodu, čime želi spriječiti moguće prepuštanje upravljanja vodocrpilišta stranim privatnim koncesionarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustavni amandman, kojim bi se odredilo da je pravo na pitku vodu univerzalno pravo te da poslove vodoopskrbe mogu obavljati samo neprofitne javne službe a ne privatna poduzeća, ta je stranka u utorak posredovala ostalim zastupničkim skupinama nastojeći za inicijativu dobiti potrebnu dvotrećinsku potporu.

Ustavom zajamčeno pravo na pitku vodu pod jednakim uvjetima onemogućilo bi privatizaciju vode kao osnovnog javnog dobra, navela je Stranka Alenke Bratušek (SAB), bivše premijerke koja je sada zastupnica u parlamentu.

Stranka ističe da su u svijetu sve izraženiji pritisci kapitala da prisvoji prirodna bogatstva, pa i vodu kao osnovno dobro važno za život. Stranka je uz to podsjetila na lanjsku inicijativu u EU da se putem direktive dopusti liberalizacija u opskrbi vodom i mogućnost jačanja privatnog kapitala na štetu javnih servisa, što je spriječila sveeuropska peticija o univerzalnom pravu na vodu koju je potpisalo više od 1,6 milijuna građana. Nakon toga, odlučeno je da zakonska regulacija vodoopskrbe i dalje ostane u nadležnosti država i lokalnih uprava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara