Zadnji je dan javne rasprave o izmjenama Ustava, Ustavni sud tvrdi da je rok prekratak!

Zadnji je dan javne rasprave o izmjenama Ustava, Ustavni sud tvrdi da je rok prekratak!

Foto: Ilustracija

ZADNJI je dan šestodnevne javne rasprave o izmjenama Ustava. Jučer je reagirao i Ustavni sud ističući kako je rok javne rasprave prekratak.

"Svaka javna rasprava tijekom postupka promjene Ustava morala bi trajati barem onoliko dugo koliko je pozitivnim pravom predviđeno da, kao pravilo, traje javna rasprava o prijedlozima zakona. Produljenje trajanja pojedine javne rasprave, međutim, ni u tom slučaju ne bi smjelo biti a priori isključeno jer postupak promjene Ustava ne smije biti okovan formalnim rokovima na štetu temeljnih vrijednosti demokratskog društva, a posebno ne na štetu širokog konsenzusa o ustavnim vrijednostima izvedenog iz pluralistički ustrojene javne rasprave", zaključio je Sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako je kratku javnu raspravu opravdao šef Odbora za Ustav Peđa Grbin. "Smatramo da u ovom trenutku u našem društvu postoje određene inicijative koje ukazuju na hitnu potrebu promjene mnogih propisa. Nisu to samo ovi koji se tiču referenduma, ali u ovom je trenutku to, bojim se, najhitnije", poručio je Grbin.

A HDZ-ov Vladimir Šeks u razgovoru za Media servis tvrdi kako se vladajućima žuri zbog lex Perkovića. Šeks je i ranije Grbina nazvao "Milanovićevim glasnogovornikom i trbuhozborcem" i od toga ne odustaje. "On slijedi premijerove zapovjedi da se ustavne promjene moraju dogoditi do 13.prosinca, zadnjeg dana zasjedanja Sabora", rekao je je Šeks i obrazložio. "Zašto je to takva jedna neviđena žurba? Zato jer 1.1 2014. stupa na snagu lex Perković, a promjene Ustava gdje ne bi zastarijevala kaznena djela teških ubojstava trebala bi stupiti na snagu i prije, dakle 13.prosinca ove godine. Na taj način se želi osigurati izigravanje Europskog uhidbenog naloga i hrvatskih preuzetih obveza prema EU", smatra Šeks.

Šeks napominje i kako su se u međuvremenu oglasili pravni stručnjaci koji tumače da bi u slučaju kratke javne rasprave Ustavni sud mogao ukinuti odredbe Ustava. "Mislim da bi vladajuća koalicija trebala imati toliko hrabrosti i odgovornosti da ne izloži riziku hrvatsku da nastupi ustavna kriza i da dođe do situacije gdje bi Ustavni sud ukidao pojedine dijelove već proglašenog Ustava", zaključuje Šeks.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara