Zagorec: Terezija Barbarić je lagala o draguljima

Foto: Hina

BIVŠI general Vladimir Zagorec danas je i pred sudom ponovio da je u "slučaju dragulji" prije pet godina osuđen na temelju lažnog iskaza Terezije Barbarić, koja je kao jedan od glavnih svjedoka tužiteljstva neistinito posvjedočila da je u Zagorčevom uredu u Ministarstvu obrane vidjela torbu s draguljima koje je nekada najodlikovaniji hrvatski časnik navodno ukrao odlazeći s dužnosti.

Zagorec je u tom slučaju 2009. osuđen na sedam godina zatvora iz kojega je izašao nakon odrađene dvije trećine kazne pa je pred Općinskim sudom pokrenuo postupak protiv svjedokinje za koju tvrdi da ga je lažno teretila.

Pobijajući raniji iskaz Terezije Barbarić, Zagorec je kazao da ona nikada nije vidjela dragulje u njegovu uredu, što je potkrijepio tvrdnjom da ih nije spomenula ni državnom odvjetništvu kojem se 2002. javila kako bi razotkrila navodno ratno profiterstvo.

Prisjetio se i da je u razgovoru za austrijsku televiziju prije svjedočenja u "aferi dragulji" kazala da je drago kamenje bilo bijelo, obrađeno, brušeno i prozirno, da bi na suđenju rekla kako se radi o zelenim smaragdima, čime je potvrdila ranije iskaze Hrvoja Petrača i Snježane Šiprak.

Preko službene kreditne kartice pronevjerila 30 tisuća kuna

Zagorec je kazao i da je Terezija Barbarić surađivala s tvrtkom za nabavu oružja RH Alan, kojoj je bio na čelu, ali da je morala otići nakon što je preko službene kreditne kartice pronevjerila 30 tisuća kuna koje je na kraju ipak vratila. Ustvrdio je i da je Barbarić bila na meti policije i zbog sumnje da je američkom veleposlanstvu namjeravala dati podatke o kršenju embarga na uvoz oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da se u vrijeme embarga oružje nabavljalo po nalogu ministra obrane uz suglasnost predsjednika Republike i premijera te da se novac podizao u Privrednoj banci, uglavnom preko računa, ali nekad i u gotovini.

Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu krajem 2008. Terezija Barbarić se predstavila se kao djelatnica Privredne banke i Ministarstva financija zadužena za isplatu gotovine kojom su Zagorec i suradnici nabavljali oružje za Hrvatsku vojsku.

Osim što je ispričala da je u njegovom uredu vidjela drago kamenje, kazala je i da je za isplatu novca iz trezora bio dovoljan Zagorčev poziv ministru financija Jozi Martinoviću.

Općinski sud danas je odbio niz Zagorčevih dokaznih prijedloga o nabavi dokumentacije iz ureda Predsjednika Republike o nabavi oružja te svjedočenju Ante Gotovine, Miroslava Tuđmana, Markice Rebića i Mate Laušića, dok će naknadno odlučiti o ispitivanju Ivana Čermaka.

Suđenje se nastavlja 5. svibnja kada bi među ostalima trebao svjedočiti direktor Privredne banke Božo Prka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara