Zagreb Pride objavio izbor za homofoba godine: Kerum i Bozanić među kandidatima za osvajanje "laskave" titule

Zagreb Pride objavio izbor za homofoba godine: Kerum i Bozanić među kandidatima za osvajanje "laskave" titule

Ilustracija: Paun Paunović/Cropix

ČETIRI dana uoči održavanja Zagreb Pridea organizatori su, baš kao i prošle godine, raspisali izbor za homofoba i homofrenda godine. Glasati se može na službenoj stranici Zagreb Pridea, a ovogodišnja konkurencija u najmanju je ruku zanimljiva.

Kandidati za homofoba godine

"Izađite 4. prosinca na izbore da zgazimo Kukuriku koaliciju, jer ne želimo da nam homoseksualci šetaju po Poljani", izjava je kojom je HDZ-ovac Ante Kulušić zaradio "laskavu" kandidaturu za homofoba godine. "Mislio je da će samo tako proći HDZ-ova retorika s početka pretprošlog desetljeća, ali je to i za same HDZ-ovce bilo previše. Naime, tadašnja se premijerka pred medijima izvlačila da nije pljeskala, za razliku od šibenskih pristalica HDZ-a, koji su nakon tih rasističkih poruka oduševljeno klicali svom heroju Kulušiću, koji ih je upravo u tom kraju predvodio na izborima koje su, naravno, ispušili. Možda je zastupniku Kulušiću bilo teško zamisliti pedere i lezbe kako marširaju Poljanom, no teško je bilo i Željku Kerumu zamisliti da pederi hodaju Rivom", kažu iz Zagreb Pridea.

Drugi kandidat je, pomalo očekivano, kardinal Josip Bozanić. Kako iz Zagreb Pridea objašnjavaju njegovu kandidaturu?

"Za Homofoba godine nominiramo prvog među nejednakima - nadbiskupa Josipa Bozanića. Crkva je hijerarhijska organizacija, a Bozanić je njezin šef, koji apsolutno ništa nije poduzeo da zauzda svoje huškače. No kada mu je jedan među podanicima, don Ivan Grubišić, zasmetao, jer njegove riječi o prihvaćanju i nenasilju prema LGBT osobama ne odgovaraju trenutačnom katoličkom institucionalnom establišmentu, ekspresno su ga suspendirali i ušutkali. Znači – itekako se može kad se hoće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lokalna splitska "danguba-političar" Stjepan Lozo, kako ga nazivaju u Zagreb Prideu, također se našao na popisu kandidata za homofoba godine. "Stjepan Lozo i jednako odgovorni ostatak “splitskih bubamara” dokazali su i pokazali da im nije stalo, ne samo do zakona, već ni do Hrvatske, niti do Splita. Njihove su izjave i huškanje proteklih tjedana i mjeseci dubinski antidomoljubni, antihrvatski, protuustavni i na koncu protukršćanski. Iako je Lozo govorio o svojim LGBT sugrađanima kao okupatorima, neka jednom zauvijek svima bude jasno da su pravi okupatori Splita – fašisti, i njihove kvislinške sluge ustaše – kičmu slomili dvaput: jednom davno od slobodoljubivih Splićana i Splićanki, i drugi put 9.6.2012.", objašnjavaju iz Zagreb Pridea.

Posljednja dva mjesta na popisu kandidata za homofoba godine zauzeli su splitski gradonačelnik Željko Kerum te đakovački HDSSB-ovac Zoran Vinković. Jasno je zašto se upravo Kerum našao na popisu, posebno ako uzmemo u obzir njegove nedavne izjave uoči, tijekom i nakon Split Pridea. Vinković je, pak, svoje mjesto osigurao nedavnim homofobnim izjavama u Saboru, gdje je LGBT osobe nazvao pederima te zaključio kako "za lezbaču još ne postoji hrvatska riječ".

Kandidati za homofrenda godine

Ministar uprave Arsen Bauk, Boris Dežulović, splitski kolumnist Jurica Pavičić, profesorica Ksenija Turković te televizijska voditeljica Daniela Trbović našli su se na popisu kandidata za homofrenda godine.

"Nakon Šime Lučina i Mirele Holy, SDP s ponosom pokazuje još jedno novo prijateljsko lice. U pola godine ove Vlade, ministar uprave Arsen Bauk prionuo je izradi čak tri zakona koji se tiču LGBT osoba: Zakonu o osobnom imenu, Zakonu o državnim maticama te zakonu koji će regulirati tzv. istospolne zajednice. Svoj coming out kao zaštitnik i promicatelj ljudskih prava LGBT osoba imao je na tribini povodom Dana borbe protiv homofobije i transfobije. Rekao je tada nešto što je zapalilo optimizam svima u dvorani, nešto što je ponovio u jeku ovogodišnjeg pokušaja opstruiranja Split Pridea od strane lokalnih siledžija: Oko pitanja ljudskih prava manjina više nema mjesta za kompromise! Iako je to bila sjajna poruka, pred Arsenom Baukom je doista velik i težak zadatak", puni su pohvala u Zagreb Prideu za Bauka.

"Jedina voditeljica na Hrvatskoj televiziji koja se s punim pravom može naći na našoj listi Homofrenda/ica. Ne samo da je Daniela prošle godine došla na desetu Povorku ponosa i tako javno istupila za LGBT ravnopravnost, već je medijski prostor u svojoj emisiji “Osmi kat” više puta otvorila za osobne priče LGBT osoba, pokazavši tako osjećaj za pravdu i solidarnost. Daniela je doista jedna od rijetkih TV novinarki koja podiže ljestvicu i postavlja standard za sve buduće novinare koji će se baviti ovom temom, posebno na HTV-u gdje se već godinama odbija pozitivno odnositi prema iskustvima LGBT osoba i afirmativno govoriti o njihovim pravima", stoji u objašnjenju kandidature Daniele Trbović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara