Zagrebačka banka o TOZ-u: Neka nastave proizvodnju, nismo za prodaju imovine

Zagrebačka banka o TOZ-u: Neka nastave proizvodnju, nismo za prodaju imovine

Foto:toz-penkala.hr

STEČAJNI upravitelj tvornice TOZ-a htio je donijeti odluku o hitnoj prodaji nekretina, no toj nakani iznenađujuće se usprotivila Zagrebačka banka,  koja i ima najviše potraživanja te se zalažu da se što prije ponovno pokrene proizvodnja u ovoj nekada slavnoj tvornici. 

Stečaj zbog 730 tisuća kuna

Podsjetimo, stečaj je pokrenut zbog blokade od svega 731 tisuću kuna, vrijednost nekretnina TOZ-a je oko 60 milijuna kuna, a tu je i prepoznatljiv brand. Tražbine vjerovnika tvrtke TOZ Penkala iznose gotovo 46 milijuna kuna, među kojima najviše potražuje Zagrebačka banka – 19,43 milijuna kuna.

Naglasimo kako je samo nekoliko tjedana prije početka ove školske godine, Tvornica olovaka Zagreb čije su olovke i gumice popunjavale pernice brojnih generacija školaraca, završila s radom. Veliki dio radnika TOZ-a smatra kako je tvornica namjerno uništena zbog atraktivnog zemljišta. Index je objavljivao kontroverzne još tijekom Predstečajne nagodbe, a sve se nastavilo i tijekom stečaja na kojem inzistira Uprava.

Zaba traži stečajni plan i zaustavljanje prodaje nekretnina

"Nastavak poslovanja bio bi koristan jer bi se time održala vrijednost nekretnine. Suprotno rasprodajom bi se smanjila njihova vrijednost", tvrdi predstavnik Zagrebačke banke. Najveći vjerovnik traži i da se odluke odgode, posebno ona o (ras)prodaji nekretnina te da ispitaju mogućnosti za izradu stečajnog plana.

Stečajni sudac je mišljenja kako bi u slučaju nastavka poslovanja vlasnik TOZ-a morao nabaviti sirovine, a to bi bila loša odluka jer bi se za te sirovine morao negdje i zadužiti.

Stečajni upravitelj za prodaju

Stečajni upravitelj stoga smatra kako je nužno donijeti odluku o obustavi poslovanja te "unovačenje imovine". Novi zakupci, smatra stečajni upravitelj, ne bi ometali eventualno moguće poslovanje tvornice jer "postoji interes kupaca za proizvode TOZ-a".

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara