Zagrebačka burza: Jamnica i Atlantic Grupa isplaćuju dividendu

Zagrebačka burza: Jamnica i Atlantic Grupa isplaćuju dividendu

Ilustracija: freeimages.com 

JAMNICA i Atlantic Grupa, objavile su da su dioničari na Skupštinama potvrdili predložene iznose dividende. Datum isplate za Atlantic Grupu bit će 16. srpnja, a za Jamnicu 23. srpnja.
 
Jamnica će tako oko 21% od ukupne dobiti iz 2013. koja je iznosila 336 milijuna kuna isplatiti kroz dividendu, što daje iznos od 3.164 kuna po dionici. U odnosu na prosječnu cijenu trgovanja od petka to daje prinos od 4,46%, dok je prinos u odnosu na dan prije prve objave prijedloga dividende 5,02%. 
 
Dividenda koju poduzeće ove godine nudi je dvostruko viša od lanjske koja je iznosila 1.580 kuna po dionici i davala prinos od 2,85%. Ovakvo povećanje ne iznenađuje uzme li se u obzir da je neto dobit poduzeća u 2013. za 188% veća u odnosu na 2012.
 
Najveći utjecaj na rast dobiti u prethodnoj godini je imala prodaja linije voćnih sokova u iznosu od 45 milijuna eura koja je povećala dobit za 292,9 milijuna kuna.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Atlantic Grupa će dividendu u iznosu od 10,50 kuna isplatiti iz zadržane dobiti iz 2010. To predstavlja prinos od 1,18% u odnosu na jučerašnju prosječnu cijenu i 1,3% u odnosu na cijenu dan prije prve objave prijedloga dividende.
 
Ova isplata slijedi nakon vrlo uspješnih rezultata u prvom kvartalu, prema kojima su, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prihodi od prodaje porasli za 4,1%, što je dobrim dijelom posljedica distribucije principala Unilevera.
 
EBITDA marža je pritom porasla za 20 baznih bodova, na 10,6%, a neto dobit za 5,2% na 32 milijuna kuna. Podsjetimo, poduzeće je lani isplatilo dividendu od 9 kuna po dionici što je davalo prinos od 1,4% u odnosu na cijenu dan prije objave iznosa.
 
Podaci: iCapital 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara