Zagrebačka županija potrošit će oko 130 tisuća kuna za svečano obilježavanje Dana županije!?

Foto: R.I.

KANDIDATKINJA za županicu Zagrebačke županije i saborska zastupnica SDP-a Ivana Posavec Krivec održala je danas press konferenciju na kojoj je govorila o "neuspjelom" ruralnom razvoju Zagrebačke županije te, kako je ustvrdila, 20-godišnjoj stagnaciji, "usprkos sjajnim predispozicijama i sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske unije koja nisu iskorištena". Obrušila se i na aktualno vodstvo Županije.

"Nismo slučajno danas ovdje. Danas Zagrebačka županija obilježava 20 godina postojanja. Meni je to malo nevjerojatno jer je Statutom Zagrebačke županije Dan županije 17. srpnja, na dan kada je Marija Terezija svojim ovlastima dala sav legitimitet Zagrebačkoj županiji. Zašto je to danas?", uvodno je rekla Posavec Krivec te se odmah obrušila na aktualno vodstvo Zagrebačke županije.

"Na svečano obilježavanje pozvano je 680 uzvanika! Ako pretpostavimo da je minimalni trošak po uzvaniku oko 200 kuna, postavljam pitanje zašto danas Zagrebačka županija, nekoliko mjeseci prije Dana županije troši oko 130 tisuća kuna?! Ja mislim da je taj novac trebalo usmjeriti na nešto drugo, na razvoj županije, nove projekte i nove programe!", kazala je Posavec Krivec pa se osvrnula na zakazanu temu press konferencije.

"Propustili smo puno prilika! U Zagrebačkoj županiji imamo 72 posto ruralnog prostora, i cijeli taj prostor može prihvatiti programe i projekte Europske unije. Može osigurati sredstva za razvijanje u svim pogledima, a današnja administracija krivo razumijeva pojam ruralnog razvoja. Oni ga poistovjećuju s pojmom razvoja poljoprivrede, iako ruralni prostor znači  "nedovoljno izgrađen prostor po svim standardima EU" što je civilizacijski minimum. 20 godina je propušteno za razvoj Zagrebačke županije", poručila je SDP-ova kandidatkinja za županicu.

"Zagrebačka županija je zakazala! Da danas krenemo s realizacijom projekata,  prva sredstva iz EU možemo povući tek koncem 2014. ili 2015. i zato tvrdim da danas nije trenutak za proslave, nego da se zapitamo što smo to propustili u ovih 20 godina i tko je to propustio?", napala je aktualnu vlast Županije Ivana Posavec Krivec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U ovoj godini nemamo niti jedan pripremljeni projekt putem kojeg bismo mogli povući novac iz europskih fondova. Eto, to je dakle radila sadašnja administracija.", uključio se Boško Pribičević, kandidat za zamjenika županice Zagrebačke županije, dodavši kako će njihova administracija, ukoliko preuzmu vlast, odmah okupiti timove koji će početi raditi na izradi projekata kojima bi mogli dobiti novac iz EU.

"Nakaradni skup koji je pokazao totalnu nespremnost i nerazumijevanje problema od strane aktualne vlasti"

Posavec Krivec osvrnula se i na skup u ogranizaciji Županije, koji se održao prije koji tjedan, i koji je nazvala nakaradnim, jer je po njezinim riječima pokazao "totalnu nespremnost i nerazumijevanje administracije Zagrebačke županije o tome što je to ruralni razvoj i koje su to mjere poticajne".

"2014. godine Hrvatska može doći do 470 milijuna eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju idućih šest godina. Ali potrebni su nam projekti", dodala je Posavec Krivec.

"Nužna je zajednička suradnja općina i gradova! Ovo nije parola, zaista, svaki dan je bitan, a na žalost iza nas je 20 izgubljenih godina za ruralni razvoj Zagrebačke županije", zaključila je Posavec Krivec.

Novinarima je predočila i dopis ravnatelja Zavoda za Hitnu medicinu Zagrebačke županije koji, kako je ustvrdila, potvrđuje nespremnost Zagrebačke županije: "Ravnatelj kaže da niti jedan projekt koji se tiče zdravstva nije spreman. Kako ćete to objasniti građanima koji imaju tolike potrebe u zdravstvu? Ovo je samo mali djelić parodije koja se događa u Zagrebačkoj županiji".

"Ne trebaju nama megalomanske bolnice i veliki sustavi, po meni poliklinike bi trebale biti oslonac našeg zdravstva", rekla je Posavec Krivec.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara