Zagrebački holding najavio otkazivanje kolektivnog ugovora: 12 tisuća zaposlenika ostaje bez dosadašnjih prava?

Zagrebački holding najavio otkazivanje kolektivnog ugovora: 12 tisuća zaposlenika ostaje bez dosadašnjih prava?

Foto: Arhiva

UPRAVA Zagrebačkog holdinga donijela je odluku o najavi otkazivanja temeljnog kolektivnog ugovora i to zbog neodrživo visokih troškova osoblja, u odnosu na ukupne prihode poslovanja.

"Troškovi osoblja u 2011. godini iznosili su milijardu i 685 tisuća kuna što je otprilike bilo 45 posto ukupnih poslovnih rashoda društva i na taj način predstavljaju materijalno najznačajniju stavku u ukupnim rashodima. Uključuju troškove neto plaća i naknada, poreza i doprinosa i ostalih izdataka za materijalna prava", pojašnjava Maja Čakarun iz Holdinga te dodaje da će podaci za 2012. godinu biti na razini lanjskih, što je za tvrtku neodrživo, zbog čega se i išlo s ovim prijedlogom. Sada, nakon višemjesečnih pregovora, Holding i Sindikati sada idu u postupak mirenja.

"Jedna i druga strana imenuju svog predstavnika. Pokreće ga jedna strana. U ovom slučaju to će biti Zagrebački holding upućivanjem zahtjeva GSV-u. Zakonski rok je inače pet dana od ponošenja zahtjeva, međutim taj rok se može i produžiti", ističe Čakarun.

Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga broji oko 3 200 članova. Njihov predsjednik Darko Kleimberger kaže da se njihovi kolektivni ugovori ne mogu otkazati tako lako. Ako bi do toga i došlo, stečena prava zaposlenika vrijede još šest mjeseci.

"Mi smo spremni na popuštanje i na dogovor ako oni ispoštuju da se kompletna struktura koeficijenata plaća spust na 4, kakva je bila i prije. To se otelo kontroli i sada imate situaciju da u podružnicama imate voditelja, pomoćnika voditelja, zamjenika voditelja i savjetnika voditelja i svi imaju plaće preko 12 tisuća kuna neto, što je sprdačina od ovog društva i svega", naglašava Kleimberger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikati napominju da su se u posljednje dvije godine već odrekli 85 milijuna kuna. Te se kune, kaže naš sugovornik troše na sasvim druge stvari.

"Radnicima se nikada nije bilo teško odreći nečega ako znaju zbog čega se odriču. Ali ako vi znate da se odričete da bi se netko mogao provoditi i putovati po svijetu. Pazite uprava putuje po svijetu neograničeno. Plaćaju im se putni troškovi, dnevnice, imaju službene vozače i vozila i nikome za to ne odgovaraju na što troše novac", ističe Kleimberger.

U slučaju otkazivanja temeljnog kolektivnog ugovora, oko 12 tisuća zaposlenika Zagrebačkog holdinga ostaje bez dosadašnjih prava.

"Ono što je Temeljnim kolektivnim ugovorom određeno je isplata regresa, božićnica i ostalih materijalnih prava u određenim iznosima. U slučaju otkazivanja ugovora, znači da poslodavac nije obavezan isplatiti niti jedno materijalno pravo", poručila je Čakarun.

Iz Holdinga napominju da se ovim prijedlogom ne ukidaju materijalna prava zaposlenika, već da se smanjuju finacijski iznosi unutar tvrtke.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara