Zahvala državnih uhljeba građanima

Zahvala državnih uhljeba građanima


PRIČU o kreditima u švicarski francima već svi znamo – privremeno je zaokružena hitnom dopunom Zakona o potrošačkom kreditiranju odredbom: "Za ugovore o kreditu u CHF i u kunama s valutnom klauzulom u CHF, za anuitete odnosno obroke u redovitoj otplati, tečaj CHF prema kuni utvrđuje se na razini 6,39 kuna za 1 CHF za razdoblje od jedne godine od stupanja na snagu ovoga Zakona."

Zakon je donesen u hitnom postupku 23. siječnja 2015., predsjednik Republike u odlasku ga je potpisao istog dana. To je bio petak. U ponedjeljak 26. siječnja je objavljen u Narodnim novinama i po posebno odredbi stupio na snagu dan kasnije.

Time je privremeno olakšano dužnicima u CHF. Osim jedne sitnice – što ako CHF padne?

Fiksiranje tečaja i ako padne ispod 6,39 kuna!

Naši pravni genijalci su donošenjem zakona zaboravili na činjenicu da CHF može i – pasti! Nemojte misliti da se Švicarskoj sviđa ovaj scenarij jakog franka – Švicarska je iznimno izvozna privreda i ovim njeni proizvodi postaju skupi. Sasvim je moguć scenarij da franak tijekom ove godine – padne. No, prema Zakonu, dužnici u francima nastavljaju plaćati kredite po 6,39, neovisno da li franak na tržištu pao na 6,00 ili 5,75! Iz Vlade su, kako prenose mediji, nonšalantno odgovorili da će onda opet – mijenjati Zakon! Nikome, ali baš nikome u cijelom nizu onih koji sudjeluju u donošenju zakonskog propisa nije palo na pamet da valute idu gore-dolje.

Toliko su svi izvan prostora, izvan vremena, izvan realnog života, da su tečaj franka postavili valjda kako je Vrhovni Sovjet nekada određivao odnos dolara i rublje – potpuno umjetno i potpuno fiksno. Potpuno izvan osnovnih znanja da tečaj nije fiksno određena vrijednost. U donošenju ovog iznimno glupog propisa koji nije predvidio da valuta može osim prema gore ići i prema dolje (niste nikada čuli?) sudjelovalo je otprilike:

- Nekoliko savjetnika, viših savjetnika i načelnika u nadležnom ministarstvu (plaće 4.500-7000 kuna)
- Pomoćnik ministra (plaća nešto iznad 14.000 kuna)
- Ekipa iz kabineta ministra (plaće 6-8.000 kuna)
- Ministar (plaća negdje 18.000 kuna)
- Savjetnici u Vladi koji su pregledali propis (plaća 6-9.000 kuna)
- Uži kabinet Vlade (velike face, plaće 18-19.000 kuna)
- Predsjednik Vlade (plaća 19.000 kuna)
- Saborski odbor za financije i državni proračun (plaće 17-20.000 kuna)
- Saborski odbor za financije i državni proračun (plaće 17-20.000 kuna)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
- Sabor, cijeli Hrvatski sabor, s predsjednikom, potpredsjednicima i zastupnicima (plaće 18-20.000 kuna)
- Predsjednik Republike (plaća 22.000 kuna)

I svi oni zajedno, ni stručnjaci, ni vlast ni oporba (jer valjda bi i oporba trebala nadzirati gluposti u propisima, za to i jesu u Saboru!) nisu došli do zaključka da franak može i padati! I zato, u njihovo ime, ime svih ovih koji donose ovako nepismene propise, jer su sami neuki, nesposobni i nepismeni (pa se eto ni zahvaliti narodu ne mogu), pišem ovu…

Zahvalu državnih uhljeba građanima

Dragi građani,

Mi, državni uhljebi, samozvani stručnjaci iz državne uprave, politički imenovani dužnosnici, članovi Vlade, izabrani članovi Sabora, većina, oporba i manjinci, svi zajedno, iskreno vam zahvaljujemo što:

- Debelo plaćate naš nerad, neznanje i spavanje – jer kao što vidite, nemamo pojma ni donijeti zakonski propis od tri članka.
- Omogućavate nam da sjedimo ovdje i činimo štetu svima vama u realnom sektoru, svima vama u školama, bolnicama i drugim javnim institucijama koji pošteno radite svoj posao – ukratko svima vama koji plaćate ovaj cirkus, jer svojim neznanjem i glupošću dobili bismo otkaz bilo gdje izvan državne službe i politike.
- Birate nas da vas vodimo, makar uglavnom nismo radili ništa radili u životu, štoviše izvlačili smo se i za vrijeme prakse u srednjoj školi i politička sinekura je bila jedino gdje možemo zaraditi kruh.
- Omogućavate nam da naš kruh bude svjež, dok je vaš star i na tanke kriške.
- Hvala vam što ste primitivni, zadojeni mržnjom i što ne volite knjige – jer inače ne bi nikako mogli vladati vama i uzimati vam do zadnje kune, dok se vi zabavljate ustašama, partizanima i četnicima.
- Ne kužite da smo svi mi u visokoj politici svi na "ti" i da se u saborskom restoranu sprdamo sa vama i čitamo uz osmjeh vaše reakcije na naše kazališne istupe za govornicom, a tko je zaradio najviše komentara mora častit cijelu ekipu.
- Zato jer ste vi to omogućili, čašćenje ekipe košta ispod 200 kuna/tura, uz 50 kuna manče konobaru (vidi prethodno, saborski restoran).
- Hvala vam nadalje dragi građani, što ste zaboravili da se Jugoslavija raspala prije četvrt stoljeća, jer mi i dalje volimo živjeti na račun borbe protiv nepostojećih Jugoslavena (dok ih vi tražite okolo, mi vam uzmemo još malo para, jer ne možemo imati službeni auto bez barem dvozonske klime).
- Također, hvala vam što zaboravljate da smo pobijedili u ratu, pa možemo i dalje plašiti narod agresorom i opasnošću od velikosrpske agresije (makar je rat mnogima od vas bio rat, a nekima od nas i brat).
- Sveukupno, hvala što se derete, pjenite, i zabavljate našim umjetnim podjelama kojima vas hranimo, dok se mi sami fino hranimo u finim restoranima, glumatamo gdje će se tko preseliti, i tko će gdje svoju guzicu smjestiti, od auta do državne vile.

Hvala vam od srca Hrvatice i Hrvati, jer ovakvog naroda – mi ekipa koja ni kao vlast ni kao oporba ni kao "neovisni" nismo u stanju smisliti tri reda smislenog zakona – nigdje drugdje ne bi našli.

Ili, ako vam još nije jasno: "Dok bude ovaca, bit će i vune!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara