Zakon o životnom partnerstvu ide u proceduru!

Foto: Vlada RH

USTAVNOJ definiciji braka unatoč, Vlada će sa današnje sjednice Saboru poslati zakon o životnom partnerstvu. "Zakon o životnom partnerstvu ide u proceduru", najavio je na početku sjednice Milanović dodajući kako će ipak bračna i ispospolna zajednica neće biti u potpunosti izjednačene.

Prema nacrtu zakon istospolnim partnerima daje gotovo sva prava kao i onima u braku. Parovi bi imali većinu prava koja imaju muškarac i žena u bračnoj i izvanbračnoj zajednici, samo što ne bi mogli posvajati djecu.

Marko Jurčić, aktivist Zagreb Pridea, smatra da se životno partnerstvo treba potpuno izjednačiti s bračnom zajednicom. "Na način da se uz postojeće, u Zakon o životnom partnerstvu uključi i činjenica da životni partneri imaju pravo na zajednička posvajanja", rekao je Jurčić.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić prošlog je tjedna poručila kako neće biti preispitivanja zakona. "Nema nikakvih preispitivanja, gospođa Markić je obavila što je obavila, sada je na redu hrvatski parlament. Mi tamo imamo dovoljno ruku da taj zakon izglasamo i taj zakon će biti izglasan", naglasila je Opačić.

Milanović: U mnogo čemu ćemo, ali ne u potpunosti, izjednačiti bračnu i istospolnu zajednicu

Sjednicu Vlade premijer Zoran Milanović otvorio je osvrtom na prijedlog Zakona o životnom partnerstvu koji je na današnjem dnevnom redu. "Riječ je o Zakonu koji će u Hrvatskoj primijeniti dobre europske standarde s kojima se možda neće svatko složiti, ali mi vjerujemo da su one u skladu s Ustavom i naukom vjerskih zajednica", poručio je premijer Milanović.

"Počinje javna rasprava o tome. Ovo je nešto što je bilo u programu naše Vlade, što je moglo biti na dnevnom redu i prije pola godine - nije tempirano ni na koji način baš da bude u prosincu, ali tako je ispalo. Dakle, Zakon o životnom partnerstvu ide u proceduru i on će u statusnim i ljudskim pravima u mnogo čemu izjednačiti bračnu i istospolnu zajednicu, ali ne u potpunosti i ne u imenu. To nismo nikada ni najavili, niti smo to ikada kanili učiniti", rekao je premijer.

Milanović se osvrnuo i na prozivke u javnosti zbog mogućnosti da se na našem teritoriju prekrcaju kemikalije za proizvodnju kemijskog oružja zaplijenjene u Siriji.

"Htio sam da to javnost zna bez obzira na to kakvu konačnu odluku donesemo. Ne moramo donijeti nikakvu odluku, ali moramo prije toga odlučiti želimo li biti aktivni članovi međunarodne zajednice i uz minimalan rizik, ako i takav, preuzeti odgovornost za uništavanje jednog zla od kojeg je stradalo i u budućnosti bi moglo stradati puno nedužnih ljudi. Od nas se očekuje, a ne traži, moli nas se, da damo jedan mali doprinos", rekao je premijer dodavši da se o tome neće raspravljati iza pet brava i zatvorenih vrata, već javno. Vlada ne želi pobjeći od odgovornosti, ali na kraju mora donijeti odluku, zaključio je Milanović.

Bauk: Razlike između istospolnih i heteroseksualnih zajednica ostaju tradicije

"Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu plod je rada jedne široke i heterogene radne skupine koja je u javnoj raspravi dobila nekoliko stotini primjedbi koje su sve obrađene", rekao je ministar uprave Arsen Bauk naglasivši da su pokušali uskladiti sva suprotstavljena stajališta. Konkretno, Zakon ne predviđa mogućnost posvajanja djece za životne partnere u istospolnoj zajednici.

"Istovremeno, prijedlog Zakona uvažava postojeće stanje i činjenice da istospolne zajednice s djecom postoje te predviđa mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera. Životnim partnerstvima su osigurana konkretna praktična prava neophodna za svakodnevni normalan život. Razlike koje ostaju između istospolnih i heteroseksualnih zajednica prvenstveno postoje jer odražavaju poštovanje prema različitim tradicijama koje stoje iza razvoja ovih zajednica", rekao je Bauk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara