Započinje proizvodnja plina na sjevernojadranskom polju Izabela: Očekuje se 280 milijuna kubika godišnje

Započinje proizvodnja plina na sjevernojadranskom polju Izabela: Očekuje se 280 milijuna kubika godišnje

Ilustracija: INA / F.Buva 

INA - Industrija nafte, d.d. i Edison International S.p.A. pustili su u proizvodnju sjevernojadransko polje Izabela nakon što su usuglašena posljednja otvorena pitanja čime su stečeni svi preduvjeti za početak eksploatacije plina, priopćeno je danas iz Ine.

Plinsko polje Izabela nalazi se oko 60 km od Pule, a ukupne rezerve procjenjuju se na oko 1.4 milijardi m3 plina, dok će očekivana proizvodnja biti na razini od oko 280 milijuna m3 godišnje. Proizvodnja će se odvijati s dvije platforme postavljene na dubini mora od oko 37 metara, nakon čega će plin biti otpremljen do platformi Ivana A i Ivana K, koje se nalaze također na sjevernom Jadranu, gdje će se dalje obrađivati i komprimirati te nakon toga pustiti u transportne sustave prema Hrvatskoj i Italiji.

"Zadovoljni smo što je postignut konsenzus između dviju strana nakon konstruktivnih razgovora koje smo vodili s našim talijanskim partnerima. Ovo je važan trenutak za našu kompaniju jer pokazuje da smo dobar partner s velikim iskustvom u projektima istraživanja i proizvodnje na Jadranu te također izražava i našu namjeru da proširimo svoju suradnju i izvan ovog projekta.“ – rekao je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.
 
"Kontinuirani i produktivni dijalog s našim partnerom Inom – rekao je Nicola Monti, izvršni potpredsjednik Edisona za istraživanje i proizvodnju – doveo je do rješenja na obostrano zadovoljstvo, u trenutku kada je ponovno fokus na istraživanju i proizvodnji u Hrvatskoj. Početak proizvodnje polja Izabela dokazuje kompetenciju kompanije u sektoru istraživanja i proizvodnje te jača Edisonovu strategiju rasta u Hrvatskoj, posebno u svjetlu novog natječaja za istražne blokove na Jadranu."
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
INA i Edison osnovale su zajedničku kompaniju Edina te sklopile Ugovor o podjeli proizvodnje početkom 2000.-ih. Nakon uspješno završenih pregovora između Ine, Edisona i Enija danas su potpisani ugovori kojima se regulira prihvat, obrada i otprema plina postojećim sustavima, nakon čega je mogla otpočeti proizvodnja s ovog sjevernojadranskog polja.
 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara