Zapovjednik sirijske vojne policije prebjegao u Tursku: "Vojska se pretvorila u ubilačku bandu"

Zapovjednik sirijske vojne policije prebjegao u Tursku: "Vojska se pretvorila u ubilačku bandu"

Ilustracije: AFP, Youtube

ZAPOVJEDNIK sirijske vojne policije, general pukovnik Abdulaziz al-Šalal, napustio je Bašara al-Asada i prebjegao u Tursku, javlja BBC. Radi se o jednom od najviše rangiranih sirijskih dužnosnika.

"Vojska nije zaštitila Sirijce i pretvorila se u ubilačke bande", rekao je u videosnimci koja je objavljena nakon vijesti o napadu vojske na sjevernu provinciju Raku.

"Objavljujem svoje napuštanje vojske zbog njezina zastranjenja od glavne zadaće - zaštite nacije - te zbog njezine transformacije u bande koje provode ubojstva i uništenje", rekao je.

Opozicijski izvori tvrde da je od ranije tajno surađivao s pobunjenicima koje imaju i otvorenu potporu Zapada. General je rekao i da je napuštanje Sirije postalo mnogo teže nego prije zbog pojačanoga nadzora. "Definitivno ima još visoko pozicioniranih dužnosnika koji žele otići, ali situacija za to sada nije pogodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neimenovani izvor iz sirijske vlasti potvrdio je odlazak generala, ali je rekao da to i nije tako značajan događaj. "On se ionako spremao u mirovinu pa se pridružio opoziciji kako bi izigravao heroja", rekao je.

Najmanje 20 mrtvih u najnovijem napadu sirijske vojske

U međuvremenu je najmanje dvadeset ljudi, među kojima tri žene i osmero djece, poginulo u bombardiranju sela Kahtanije u pokrajini Raki na sjeveru Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).
 
Deseci ljudi su ranjeni, a među njima je i cijela jedna obitelj. U bolnicu su prevezeni motociklima jer automobili nisu u voznom stanju zbog nestašice goriva, rekao je aktivist iz Rake.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara