Zaprešiću, Pazinu i Trogiru zabranjeno odlaganje otpada: "Nema razloga da se ovdje dogodi napuljski scenarij"

Foto: FAH

INSPEKCIJA zaštite okoliša zabranila je od 15. listopada odlaganje mješovitog, ali i ostalog otpada na odlagalištima na području Zaprešića, Pazina i Trogira, budući da komunalna poduzeća na tim područjima nemaju valjane dozvole za odlaganje otpada. Resorni ministar Mihael Zmajlović kazao je danas kako je na lokalnim čelnicima da pronađu rješenje za ovaj problem, ali da nema razloga da se tim područjima dogodi napuljski scenarij.

Dodao je i da komunalne tvrtke mogu vrlo brzo ishoditi dozvolu za rad, kao i da otpad privremeno mogu odlagati na odlagalištima koja imaju valjane dozvole. Najavljuje i da, ukoliko se lokalne vlasti i komunalne tvrtke ogluše na zabranu - slijedi im kaznena odgovornost.

"Nije prihvatljivo da se svjesno ne poštuje zakon i ne poduzima ništa po pitanju uvođenja održivog sustava gospodarenja otpadom i dostizanju rokova koje smo ispregovarali i zacrtali, posebno onih koji se odnose na smanjenje količine odloženog komunalnog otpada, sanacije i zatvaranje neusklađenih odlagališta i uvođenje sustava odvajanja otpada", kazao je Zmajlović.

"Građanima je u račun za komunalnu uslugu uračunata i naknada za sanaciju odlagališta koja se očigledno troši u potpuno druge svrhe jer sanacija nije ni započela. Građani se mogu s pravom pitati gdje je taj novac", dodao je Zmajlović.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara