Zasijani prvi hektari industrijske konoplje: Ulagači očekuju promjenu nelogičnog zakona

Zasijani prvi hektari industrijske konoplje: Ulagači očekuju promjenu nelogičnog zakona
Foto: cocrocard.hr 
 
ZAHVALJUJUĆI suradnji između danskih investitora i poljoprivrednika požeškog kraja, na prvih 20 hektara oranica u Zlatnoj dolini zasijano je probno polje industrijske konoplje.
 
Cjelokupni repromaterijal za ovogodišnju probnu sjetvu osigurali su danski ulagači, kao i otkup ploda industrijske konoplje s oglednog polja, a postignutim financijskim uvjetima ove suradnje zadovoljni su i slavonski kooperanti.
 
Zbog velike potražnje na svjetskom tržištu za industrijskom konopljom, plod kojim će roditi upravo zasijana industrijska konoplja, a koji se jedino smije u Hrvatskoj  iskorištavati radi tržišnih potreba, u cijelosti već sada ima poznatog kupca osiguranog preko danskih ulagača.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Danski ulagači ujedno žale što hrvatska Vlada i resorna ministarstva i nadalje ne dopuštaju iskorištavanje cijele biljke industrijske konoplje, nego nakon njenog zrenja samo ploda, dok se ostatak mora uništiti.
 
Na taj način poljoprivrednik, koji danas sije ovu kulturu u Hrvatskoj dobiva tek 1/7 profita isključivo kroz prodaju ploda, dok najvredniji dio – stabljiku i listove mora, zbog strogog hrvatskog zakona, uništiti.
 
Nelogičan zakon brani liberalniji uzgoj industrijske konoplje te se danas može ona proizvoditi samo radi prerade u ljudsku ili stočnu hranu i to isključivo iz njezinog ploda. Pod ovom strogom zakonskom stegom najvredniji dio industrijske konoplje danas u Hrvatskoj biva uništen, dok svjetsko tržište vapi za sirovinom te vrste.
 
Od industrijske konoplje danas se proizvodi više 25.000 različitih artikala te ima široko područje primjene u svjetskoj industriji.
 
Osim ulaganja u sjetvu i otkup industrijske konoplje, danski ulagači planiraju u Zlatnoj dolini otvoriti tvornicu za preradu industrijske konoplje, kao i Institut za istaživanje i primjenu ove kulture. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara