"Zaštitimo našu budućnost": U Zagrebu se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti

Ilustracija: AFP

14. STUDENOGA dijabetičke udruge širom svijeta obilježavaju Svjetski dan šećerne bolesti. Prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije tema kampanje za obilježavanje Svjetskog dana u periodu 2009.-2013. je "Edukacija i prevencija" uz slogan "Zaštitimo našu budućnost".

Već tradicionalno u Zagrebu u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje organiziraju se različite manifestacije kojima je cilj upozoriti široku javnost na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, omogućiti što većem broju građana da provjere svoj šećer u krvi, a oboljelima približiti nove informacije o mogućnostima liječenja i važnosti poznavanja vlastite bolesti.

Tijekom sljedećih šest dana, počevši od danas, u Zagrebu će biti organizirane brojne prikladne akcije. Tako će se danas u 16 sati u dvorani Tribine grada na Kaptolu održati predavanje "Zaštitimo našu budućnost", a sutra će građani u Hotelu Dubrovnik moći pogledati izložbu proizvoda za dijabetičare te provjeriti razinu šećera i kolesterola u krvi te krvnog tlaka.

Detaljan plan i program moguće je pronaći na webu www.zadi.hr

U sklopu aktivnosti bit će i predstavljanje knjige" Dijabetes - prilika za promjenu", koju Zagrebačko dijabetičko društvo želi popularizirati među roditeljima djece oboljele od dijabetesa. Sve informacije možete pronaći OVDJE.

U Hrvatskoj ima oko 320.000 osoba kojima je dijagnosticirana šećerna bolest. Procjenjuje se da ima još 300.000 onih koji boluju od dijabetesa, a da toga nisu ni svjesni.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine u spomen na rođendan Fredericka Bantinga, koji je s Charlesom Bestom 1926. godine otkrio inzulin. Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je "Zaštitimo našu budućnost".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara