Zaštitite se od sunca: Projekt edukacije s ciljem prevencije i ranog otkrivanja melanoma

Foto: Grad Zagreb

ZAMJENICA Gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Jelena Pavičić-Vukičević prof. podržala je javnozdravstveni Projekt edukacije o zaštiti od sunca od najranije dobi "Djeluj sada", a koji  se provodi u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje sa Hrvatskim dermatovenerološkim društvom HLZ-a, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravlja te Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport, a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba g. Milana Bandića.

Dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo i branitelje istaknuo je da Gradski ured za zdravstvo i branitelje već šest godina zaredom provodi javnozdravstvenu akciju "Djeluj sada ", a u cilju prevencije i ranog otkrivanja melanoma, a edukacija o zaštiti od sunca od najranije dobi je dodatna aktivnost u okviru spomenutog projekta.  U 2013. godini intencija je provesti edukaciju svih zdravstvenih voditelja u dječjim vrtićima na području grada Zagreba,  kako bi oni mogli neposredno prenosili svoja znanja djeci, roditeljima i odgajateljima u vrtićima u cilju zaštite i očuvanja zdravlja djece od prekomjerne izloženosti štetnim sunčanim zrakama i nadolazećim vrućinama.

Projekt se sastoji od tri razine, a osim spomenute edukacije, provodile bi se i aktivnosti informiranja putem edukativno-informativnih materijala te aktivnost prevencije. U okviru aktivnosti informiranja u sve vrtiće na području grada Zagreba distribuirat će se  informativno edukativni materijali; informativni poster, svim roditeljima biti će podijeljena edukativna brošura "Savjetnik o suncu" te zabavno – edukativna bojanka djeci.  U okviru aktivnosti prevencije intencija je postići nužnu razinu svjesnosti o pravilnom ponašanju na suncu. Kako bi cijela akcija imala poveznicu, dermatokozmetički brand "la Roche-Posay" donirat će  svakoj vrtićkoj grupi proizvod prilagođen dječjoj koži za zaštitu od sunca s odgovarajućim zaštitnim faktorom SPF 50+ te nekoliko primjeraka uzoraka dječjeg proizvoda za zaštitu od sunca SPF 50+  čime bi osigurali sigurnu svakodnevnicu za vrijeme boravka djece u vrtiću na otvorenom prostoru.

Prof.dr.sc. Mirna Šitum, prim., dr. med. Predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC "Sestre milosrdnice", Voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja RH, Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora istaknula je da 80% UV zračenja, koje kasnije djeluje na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi. Stoga je prevencija u tijeku najranijeg djetinjstva najvažnija. Također je istaknula da je poticanje edukacije o mjerama samozaštite, samopregledu i redovitim kontrolama, posebno rizičnih pojedinaca i populacijskih skupina, izrazito je važno. Preventivne preglede i javnozdravstvene programe u cilju prevencije melanoma, odnosno otkrivanja ove bolesti u ranom stadiju, potrebno je provoditi sustavno i trajno. Osim toga, edukaciju je nužno provoditi od najranije dobi, upravo zbog povećane pojavnosti melanoma kod mladih, kao i zbog dugotrajne izloženosti mlađih generacija sve štetnijem ultraljubičastom zračenju.

Gđa. Bosiljka Devernaj ispred Ureda za obrazovanje, kulturu i šport, također je pozdravila nazočne i naglasila da će distribucija materijala i edukacija edukatora (odgajatelja) biti nastavljena u okviru gradskih vrtića te da će Ured operativno maksimalno sudjelovati u ovome hvale vrijednom Projektu Grada.

I na kraju Zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Jelena Pavičić-Vukičević obzirom na nadolazeće ljetne vrućine  i činjenicu da se radi o novoj važnoj dimenziji projekta Grada "Djeluj sada" zahvalila je svim partnerima u provedbi, zdravtsvenim voditeljima poželjela puno uspjeha u radu te  istaknula da je  zdravlje djece i prevencija od najranije dobi najbitnija te da svaki od nas se može zdravstveno prihvatljivo ponašati na suncu.

Prvu aktivnost u okviru Projekta- edukaciju zdravstvenih voditelja,  održala je Dr. Sanja Poduje sa Klinike za kožne i spolne bolesti KBC "Sestre milosrdnice", dana 24. travnja 2013., u vremenu od 13.30 sati-15.00 sati, u Dječjem vrtiću  "Sunčana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara