Zašto je vlast htjela ocrniti Kolakušića: Dalekovod je bio donator SDP-a

Foto: Hina/Index

DALEKOVOD je bio jedan od najvećih donatora SDP-a tijekom predizborne kampanje 2011. godine pa ne čudi što su se vladajući potrudili spasiti ga predstečajnom nagodbom te su se okomili na suca Mislava Kolakušića koji je to pokušao spriječiti.

Svega mjesec dana uoči parlamentarnih izbora 2011. godine Dalekovod je SDP-u dao donaciju od 200.000 kuna. Prema izvješću o primljenim donacijama u 2011. godini jedan od najvećih donatora SDP-a tijekom predizborne kampanje bila je tvrtka EL-RA d.o.o. iz Vele Luke, koja je u vlasništvu Dalekovoda, a koja je već spomenutih 200.000 kuna SDP-u uplatila 7. studenog 2011. godine.

Da je EL-RA u stopostotnom vlasništvu grupacije Dalekovod, svjedoče i informacije s njihove službene internetske stranice: "Tvrtka Dalekovod EMU d.o.o. osnovana je 2009. godine sa sjedištem u Veloj Luci i u Zagrebu. Međutim, povijest tvrtke počinje 1997. kada je osnovana pod nazivom EL - RA d.o.o. Tvrtka se bavila proizvodnjom i prodajom uređaja za mjerenje potrošnje električne energije. Kupnjom njezinih poslovnih udjela, Dalekovod d.d. Zagreb postao je stopostotni vlasnik tvrtke EL - RA d.o.o., te postaje Dalekovod EMU d.o.o. za proizvodnju, trgovinu i usluge".

Pljačka stoljeća zakamuflirana u Zakon
 
Podsjetimo, sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, koji je ranije i na Ustavnom sudu pokušavao srušiti zakon o predstečajnim nagodbama, sredinom rujna prošle godine odbio je zahtjev Dalekovoda za sklapanjem predstečajne nagodbe. Svojim javnim istupima protiv pljačke stoljeća sadržane u zakonu o predstečajnim nagodbama, Kolakušić je navukao na sebe bijes vladajućih, posebice ministra financija Slavka Linića.

Otvoreno je Linić napao Kolakušića, kojeg je prozvao neradnikom. Linč na Kolakušića nastavio se na stranicama prorežimskog Jutarnjeg lista, kojeg izdaje Europapress holding (EPH) Ninoslava Pavića. I Pavićeva je firma nedavno prošla kroz proces predstečajne nagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Dalekovod je Kolakušić predvidio stečaj, a predstečajnu nagodbu te tvrtke opisao je kao "bitno kršenje zakona i morala građana Hrvatske". Sudac je utvrdio da su prijavljena potraživanja Dalekovoda od 1,4 milijarde kune, a da 306 milijuna kuna nije nastalo sve do otvaranja predstečajne nagodbe. Međutim, Visoki trgovački sud poništio je Kolakušićevu odluku obrazloživši kako prvostupanjski sud nije ovlašten ocjenjivati je li u postupku utvrđivanja tražbina došlo do nezakonitosti.
 
Sudac Kolakušić smatra da se u predstečajnom postupku dužnik nalazi u puno povoljnijoj, odnosno neravnopravnoj tržišnoj utakmici sa svojim vjerovnicima. Isto tako postavlja se i pitanje zašto bi itko u Hrvatskoj platio svoj dug kada već može pokrenuti postupak predstečajne nagodbe i otpisati većinu duga.

Dosadašnja praksa pokazala je da se zakon o predstečajnim nagodbama koristi kako bi se podobnima otpisivala ogromna dugovanja, spašavalo prijatelje i izvlačilo novac putem fiktivnih tražbina.

"Vidio sam da se radi o iznimno lukavom zakonu, koji omogućava bezbroj zloupotreba. Istovremeno u tom zakonu sudjeluju tri državna tijela: Ministarstvo financija, trgovački i upravni sudovi, a nitko ne odgovara ni za što. Takav zakon, takvu lukavost, jednostavno nisam mogao vjerovati da je tako nešto moguće", kazao je nedavno Kolakušić prilikom gostovanja u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2". Naveo je i kako nije istina da se zakonom o predstečajnim nagodbama spašavaju radna mjesta - naprotiv, vjerovnici zbog otpisivanja tražbina izvlače deblji kraj i prisiljeni su otpuštati radnike. Rekao je i kako 50 milijardi kuna iz predstečajnih nagodbi nije nestalo već je u nečijim vikendicama i jahtama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara