Zastrašujući izvještaji iz Sirije: Assadovi vojnici koriste bespomoćnu djecu kao žive štitove

Zastrašujući izvještaji iz Sirije: Assadovi vojnici koriste bespomoćnu djecu kao žive štitove

Ilustracija: AFP

PREMA izvještajima UN-a, sirijska djeca su optužila vojsku da ih koriste kao žive štitove. Neka djeca su izjavila da su ih tjerali da se voze na tenkovima kako bi se spriječili napadi opozicijskih boraca.

Specijalna predstavnica za djecu i oružane sukobe UN-a iznijela je jučer zastrašujuće informacije o torturi koju nad lokalnim stanovništvom provode Assadove snage. Ne biraju se sredstva, pa niti žrtve, a često se među njima nađu i bespomoćna djeca, koju vojnici muče u zatvorima i ubijaju zajedno s roditeljima. Masakr u Houli, koji je na noge podigao cijeli svijet, samo je jedan od dokaza koji potvrđuju istinitost tih tvrdnji.

Radhika Coomaraswamy za BBC je izjavila da se njezin tim vratio s terena s užasavajućim izvještajima. Izjavila je da nikada ranije nije vidjela sličnu situaciju, u kojoj vojnici koriste nevinu djecu kako bi spasili svoje živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi bivši vojnici su govorili o pucanju na civilna naselja i o ubojstvima djece. Imamo i svjedočenja o mučenju djece i korištenju djece kao živih štitova na tenkovima. To su nam potvrdila i neka od te djece", izjavila je Coomaraswamy.

"Šokirani smo. Ubijanje djece u unakrsnoj vatri smo vidjeli za vrijeme mnogih konflikata, ali mučenje djece u zatvoru je nešto zaista nevjerojatno. S time se još nismo susreli", tvrdi Coomaraswamy.

Prema izvještaju UN-a, neka djeca su izjavila da su premlaćivana, šibana električnim kablovima, pržena cigaretama, a neka su bila podvrgnuta i elektrošokovima za vrijeme ispitivanja. I pored svih međunarodnih diplomatskih misija i UN-ovih promatrača koji se nalaze u Siriji, nastavljaju se svakodnevna krvoprolića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara