Zastupnici HNS-a osuđuju govor Ruže Tomašić: "Jedna europarlamentarka ne bi smjela tako govoriti"

Zastupnici HNS-a osuđuju govor Ruže Tomašić: "Jedna europarlamentarka ne bi smjela tako govoriti"

Foto: Hina

ZASTUPNICI HNS-a osudili su u četvrtak govor mržnje i netolerancije koji je, kažu, sve češći u javnom prostoru, a pritom su posebno apostrofirali nedavne izjave čelnice Hrvatske konzervativne stranke Ruže Tomašić.

Tomašić je prošlog tjedna, odgovarajući na izjavu srbijanskog ministra rada Aleksandra Vulina da Hrvatska Srbiji ne bi trebala dijeliti lekcije o procesuiranju ratnih zločina, nego pogledati u vlastito dvorište, poručila kako bi Srbija trebala "moliti Boga da mi ne počistimo svoje dvorište".

"Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Koji drže ovu državu za blagajnu, koji drže ovu državu za samoposlugu, a koji ništa ne daju ovoj državi, pa neka malo paze što govore", izjavila je Tomašić, što HNS-ovi zastupnici tumače kao "poziv da se jedna manjina očisti i počisti".

Đurić: Izjavama bi se trebala pozabaviti nadležna tijela

"Jedna europarlamentarka, bez obzira na svoje ideološke stavove, ne bi smjela tako govoriti", rekla je Nada Turina Đurić na konferenciji za novinare u Saboru.

Ocijenila je kako bi se izjavama Ruže Tomašić trebala pozabaviti nadležna tijela jer je, uvjerena je Turina Đurić, riječ o kršenju Kaznenog zakona, koji zabranjuje vrijeđanje po nacionalnoj, vjerskoj i drugim osnovama.

Dodala je kako je iznenađena što na izjave Ruže Tomašić nije reagirala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koju je Tomašić podržala u predsjedničkoj kampanji.

Izjavu čelnice Hrvatske konzervativne stranke Igor Kolman nazvao je "ispadom koji nije ni prvi niti posljednji te vrste". Retorika isključivosti širi se već neko vrijeme, a HDZ i njegovi sateliti šire je radi povratka na vlast, ustvrdio je Kolman.

Podsjetio je kako su se i sa saborske govornice mogle čuti poruke o "metlama, čistkama i micanju svih koji svoj posao ne rade na način na koji su zamislili oni koji to govore".

"Onda se čudimo kad nam djeca dobiju batine samo zato što su iz drugog grada ili drugačijeg naglaska. To su plodovi mržnje i to je žalosno", kazao je.

Beus Richembergh: Netrpeljivosti prema manjinama dobro je kapitalizirala

Goran Beus Richembergh smatra da je Tomašić u svojim izjavama dosljedna, otkad je postala, uvjetno rečeno, političkom zvijezdom.

"Ona je legitimno izabrana članica Europskog parlamenta, koja je širenje netrpeljivosti prema manjinama dobro kapitalizirala na listi HDZ-ove koalicije i vidljivo dobrim odnosima s predsjednicom Republike", ustvrdio je Beus Richembergh.

HNS-ovi zastupnici smatraju da je protiv govora mržnje i netolerancije nužno govoriti naročito u godini proslave 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, budući da takve poruke idu prema fašizaciji javnog diskursa.

Zato su najavili pokretanje kampanje protiv govora mržnje i netolerancije, u okviru koje će organizirati niz događaja, a očekuju da će im se pridružiti i drugi političari, te kulturni i sportski djelatnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara