Zatopljenje odnosa između Japana i Sjeverne Koreje, Seul sumnjičav

Foto: Guliver image/Getty images

JUŽNA KOREJA je u petak hladno reagirala na objavu početka zatopljenja odnosa između Japana i Sjeverne Koreje, pozivajući Tokio da ne odustane zajedničkih napora da se Pjongjang spriječi u razvoju nuklearnog programa.

U četvrtak popodne japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da sjevernokorejski režim pristaje ponovno otvoriti delikatan dosje o Japancima otetima 70-ih i 80-ih godina. U zamjenu, Japan je obećao ukinuti nekoliko sankcija protiv Pjongjanga.

Zatopljenje odnosa razultat je trodnevnih pregovora između dvije zemlje u Švedskoj, kojima je dominirala sudbina Japanaca otetih usred Hladnog rata kako bi postali sjevernokorejski špijuni koji govore japanski i poznaju običaje Japana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Seul procjenjuje važnost tog dosjea za Tokio koji truje odnose između dvije zemlje već desetljećima.

"Vlada s humanitarnog gledišta shvaća stav Japana oko otetih Japanaca", priopćilo je ministarstvo.

Smjesta je dodalo da se te bilateralne rasprave između Tokija i Pjongjanga ne smiju odvijati na uštrb zajedničkih napora Južne Koreje, Japana i SAD-a oko zaustavljanja sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara