Zaustavljena ofenziva na Tikrit, Ban Ki-moon traži oštre sankcije protiv Islamske države

Zaustavljena ofenziva na Tikrit, Ban Ki-moon traži oštre sankcije protiv Islamske države

Foto: Hina

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u utorak zemlje članice da provedu međunarodni embargo na oružje i ekonomske sankcije protiv Islamske države (IS) kako bi se oslabila ta islamistička militantna skupina koja je od lipnja preuzela kontrolu nad velikim dijelom teritorija u Iraku i Siriji.

U izvješću Vijeću sigurnosti UN-a, Ban je opisao naglo pogoršanje sigurnosne situacije potaknuto od strane sunitskih militanata kao "duboko zabrinjavajuće". Islamska država ranije je bila poznata kao Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL ili ISIS).

"Čvrsto osuđujem porast nasilja za koje je odgovoran ISIS i njegove pristaše i pozivam UN-ove države članice, uključujući i iračke susjede, da se okupe i podrže Irak u borbi protiv terorizma", napisao je Ban.

"Države članice moraju ispuniti svoje obveze te provesti i primjeniti ciljane ekonomske sankcije, embargo na oružje i zabranu putovanja nametnute ISIS-u", rekao je Ban. "Ne smije se dopustiti da terorizam uspije spriječiti irački put prema stabilnosti i demokraciji", dodao je.

Al-Kaida u Iraku nalazi se na crnoj listi Vijeća sigurnosti već deset godina, a prošle je godine na popis dodan i ISIL.

Iako ISIL slijedi Al-Kaidinu tvrdolinijašku ideologiju, odmetnuli su se od nasljednika Osame bin Ladena, Ajmana al-Zavahrija.

Džihadska skupina koja tvrdi da ima ovlasti nad muslimanima diljem svijeta, zaplijenila je oružja iz skladišta oružja u Siriji i Iraku, novac iz trezora u bankama te kontrolira brojna naftna polja i obradive površine.

U obje zemlje, na teritorijima koje je skupina zauzela, proglašen je kalifat, a muslimane diljem svijeta pozvali su da se skupe tamo i započnu sveti rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnoge skupine za ljudska prava optužile su militantnu grupu da vrši masovna pogubljenja u Iraku.

Ban je istaknuo da su izvješća o masovnim pogubljenjima i drugim teškim zloupotrebama prava od strane ISIL-a bila "iznimno uznemirujuća."

Posebni izaslanik UN-a u Iraku Nickolay Mladenov rekao je prošli mjesec da se napredak militanata u zemlji mora riješiti vojno te da će uspjeh ovisiti o širokom političkom konsenzusu.

"Međunarodna zajednica, uključujući i zemlje u regiji, mora se solidarizirati s Irakom u ovo doba krize", rekao je Ban. "U isto vrijeme, irački čelnici moraju se izdići iznad uskih političkih ili sektaških interesa kako bi se suočili s jednim od najtežih izazova koji su se dogodili u zemlji", dodao je.

Zaustavljena ofenziva iračke vojske na Tikrit

Iračke vladine snage suočile su se sa snažnim otporom pobunjenika i povukle iz grada Tikrita, nakon neuspjele ofenzive kojom su željele ponovno osvojiti taj grad i vratiti pod svoju kontrolu bar dio teritorija koji su prošlog mjeseca zauzeli pristaše i saveznici militantne islamističke skupine Islamske države.

Neuspjeh vladine ofenzive dodatno naglašava poteškoće s kojima se suočava službeni Bagdad u pokušaju da ponovno osvoji velike dijelove zemlje, uključujući gradove poput Mosula i Tikrita, koje su sunitski pobunjenici zauzeli tijekom prve polovice lipnja u munjevitoj akciji koja je zaprijetila raspadu Iraka po etničkim i sektaškim linijama.

Vladine snage ojačane pripadnicima šijitske dobrovoljačke milicije povukle su se iz Tikrita u bazu oko četiri kilometra južno od grada nakon što su zaustavljeni snažnom topničkom, minobacačkom i snajperskom vatrom pobunjenika, rekao je jedan očevidac za Reuters.

Stanovnici grada navode da u srijedu ujutro nije bilo borbi u Tikritu, gradu koji se nalazi 160 kilometara sjeverno od Bagdada. Riječ je o uporištu bivših vojnih časnika lojalnih stranci Baas i svrgnutom iračkom diktatoru Sadamu Huseinu, koji su se povezali s islamistima iz Islamske države.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara