Završena saga s brodovima zarobljenima u ledu na Antarktici

Foto: Guliver image/Getty images

BOŽIĆNA saga na Antarktiku, s brodovima zarobljenima u ledu i njihovim putnicima koji su kratili vrijeme među pingvinima, završena je u srijedu nakon što je i ruski brod Akademik Šokalski oslobođen vlastitim snagama.

Složena spasilačka operacija koju je predvodila Australija tijekom dva tjedna mobilizirala je znatne snage u ljudstvu i opremi u pokušaju oslobađanja broda MV Akademik Šokalski, blokirana na stotinjak kilometara istočno od francuske baze Dumont d'Urville.

Nakon francuskog ledolomca Astrolabea i australske Aurore koji nisu uspjeli slomiti debeo led, kineski ledolomac Xue Long (Snježni zmaj) došao je najbliže ruskom brodu usprkos nevremenu i santama leda.


Njegov helikopter omogućio je prošlog tjedna evakuaciju 52 putnika, turista i znanstvenika s Šokalskog na Auroru, ali je i sam Snježni zmaj postao zatočenik "bijelog pakla".

Peking je u utorak objavio da je brod iskoristio pukotine u ledu i uspio se sam probiti do voda gdje može slobodno ploviti. Australske vlasti za pomorsku sigurnost (AMSA) potvrdile su u srijedu kretanje Akademika Šokalskog. Oba broda, kineski i ruski, "oslobodila su se leda na Antarktiku i više ne trebaju pomoć", objavila je AMSA.

Kapetan ruskog broda Igor Kiseljev u utorak je uspio probiti led zahvaljujući promjeni meteoroloških prilika. Nakon 12 sati usporene plovidbe smanjene vidljivosti, uspio se domoći otvorenog mora i u srijedu se kretao s 22 člana posade prema Novom Zelandu. Što se tiče znanstvenika, turista i novinara evakuiranih sa Šokalskog, očekuju se u Australiji za petnaestak dana.

Operacija koju je usklađivala Australija uz pomoć Francuske, Kine, Njemačke i SAD-a "dobar je primjer multilateralne suradnje u operacijama na Antarktiku", istaknuo je šef AMSA-e Mick Kinley.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara