Završila je opsada parka u Istanbulu, ali se borba nastavlja: Sutra generalni štrajk u Turskoj!

Foto: Gulliver Image/Getty Image
Video: RT.com

ZAVRŠILA je okupacija Parka Gezi u Istanbulu. Policija je suzavcem tjerala prosvjednike koji su ubrzo napustili svoje šatore te potom podigli barikade u okolnim ulicama i upalili krijesove.
 
"Ne želimo ovu Vladu, oni su diktatori, mi smo Turci".
 
Vodenim topovima policija je tjerala i prosvjednike s Taksima. Ne zna se ima li poginulih ali je ozlijeđeno nekoliko desetaka osoba. Na sve je već ranije upozorio premijer Erdogan, tražeći od prosvjednika da mirno napuste teritorij. 
 
 
"Braćo i sestre, morate napustiti Taksim, inače će vas istjerati snage sigurnosti", ponavljao je na skupu u Ankari. Potpora prosvjednicima stiže pak sa svih strana: u glavnom gradu se okupilo nekoliko tisuća ljudi, a u znak podrške štrajk za ponedjeljak najavljuju i sindikati javnih službi. Na ulice u blizini parka jutros su pak stigli buldožderi i kamioni, čiste ostatke barikada.
 
Njemačka zastupnica u paklu 
 
Predsjednica njemačke stranke Zeleni Claudia Roth, nalazila se u kampu kada je počelo njegovo uklanjanje. Ona je u razgovoru za Deutsche Welle izrazila razočaranje policijskom akcijom. 
“To je kao u ratu. Policajci su trčali za demonstrantima i na njih ciljano bacali suzavac“, izjavila je Claudia Roth. 

Prosvjednici su u subotu i dalje kampirali u Taksimu i poručivali da nemaju namjeru otići kućama dok se njihovi zahtjevi ne ispune. "Nema više nikakvog smisla u tome da ustajete u parku Gezi. Slučaj parka je sada u rukama sudova", poručio je Erdogan prosvjednicima. No oni od okupacije ne odustaju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara