Završio rok za ugovaranje sredstava EU za jačanje institucija, ukupno nam dodijeljeno 35,79 milijuna eura

Završio rok za ugovaranje sredstava EU za jačanje institucija, ukupno nam dodijeljeno 35,79 milijuna eura

Ilustracija: AFP

SREDIŠNJA agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije objavila je kako je završila ugovaranje sredstava u okviru IPA 2008 I komponente.

Rok za ugovaranje sredstava u okviru IPA 2008 I komponente, odnosno za pomoć u tranziciji i jačanje institucija završio je prije dva dana, a ukupno dodijeljena sredstva iznose 35,79 milijuna eura. Ugovoreno je ukupno 33,89 milijuna eura, što iznosi 94,67 posto dodijeljenih sredstava uz nacionalno sufinanciranje od 6,49 milijuna eura.

Najveći dio neugovorenih sredstava odnosi se na uštede ostvarene ugovaranjem po nižim cijenama od onih predviđenih sporazumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisano je ukupno 93 ugovora za provedbu svih 16 projekta predviđenih Financijskim sporazumom potpisanim između Europske komisije i Hrvatske.

Krajnji rok za završetak provedbe projekata je 5. lipnja 2014. godine, a krajnji rok za izvršenje svih plaćanja je 5. lipnja 2015. godine. Korisnici IPA 2008 komponente I su tijela državne uprave, ustanove i neprofitne organizacije.

IPA I komponenta je ključna komponenta čija je implementacija usko povezana s ispunjavanjem kriterija za članstvo u Europskoj uniji. U sklopu nje se financiraju projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava i anti-diskriminacije, projekti jačanja nevladinog sektora, zaštite kulturnih i prirodnih bogatstava, poreza, prometne politike, zdravstva i zaštite okoliša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara