Završnica suđenja u slučaju Wessels: Maček i Vukasović iznijeli obrane, uskoro presuda

Foto: Arhiva

SUĐENJE u slučaju Wessels ušlo je u završnu fazu. Na splitskom Županijskom sudu danas su svoje obrane iznijeli optuženici Drago Maček, broker Iceberga, te Goran Vukasović, bivši predsjednik Uprave Brodosplita. Zanijekali su navode tužilaštva kako je u Brodosplitu opran novac te kako je za isplatu 4,7 milijuna dolara u Austriju preko Cipra postojao valjan razlog, a to je famozni "training ship" koncept, odnosno, izdvajanja za opremu i razradu studije za školovanje pomoraca na četiri broda koja je u Brodosplitu naručio Reinhard Wessels.

Wessels svjedočio u Meppenu, o poslu sa Splićanima zna jako malo

Sudac Zoran Kežić konačno je dobio i njegov iskaz. Početkom veljače saslušan je zamolbenim putem u sudu u Meppenu u Njemačkoj. Kako je još u istrazi pretpostavio istražni sudac Neven Cambi, ništa se posebno od Wesselsa nije dobilo. O samom poslu zna jako malo, budući da je sa Splićanima sve dogovarao njegov menadžer Rein Amels. Za "training ship" koncept, dakako, zna, kao i za sve ostale detalje na koje se poziva obrana, uključujući i postojanje tvrtke McArthur s čijeg je računa u Austriji Drago Maček podigao dio novca uplaćenog iz Brodosplita. Wessels je kazao kako je Bremer Landesbank kreditirala posao jer se i njima činilo da se radi o zanimljivom projektu.

Iz firme je otišao ubrzo nakon zaključenja posla 2005. godine.

Sutra se suđenje nastavlja obranama preostalih optuženika. Uz Mačeka i Vukasovića, tu su i financijski direktor Ante Luetić, bivši direktor Brodotrogira Mateo Tramontana te još nekoliko stručnjaka za brodogradnju kojima je plaćeno za izradu koncepta. Radi se o manjim novčanim iznosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što će biti osam godina nakon što smo prvi put čuli za Wesselsa? 

Slučaj Wessels šokirao je hrvatsku javnost početkom 2006. godine, kada je Austrija zatražila provjeru sumnjive uplate iz Brodosplita. Mladen Bajić pokrenuo je istragu godinu dana kasnije. Sve je naslućivalo da će se raditi o aferi poput Fimi medije, no Bajić se tada morao zadovoljiti puno manjim apetitom. Štoviše, za potrebu fer igre i apsolutno nepristrane pozicije glavnog državnog odvjetnika kojeg je doveo SDP, a novu mu šansu dao HDZ, Bajić je u isti dan pokrenuo je istragu protiv HDZ-ove garniture škverskih direktora iz afere Wessels, ali i SDP-ovih prethodnika, i to zbog poslovanja s gubitkom koji su, kako znamo, imanentni brodogradnji, a hrvatskoj pogotovo. Da i Bajić to nauči, iz državnog proračuna plaćeno je 700 tisuća kuna za vještačenje. 

Otvaranje istrage ipak nije prošlo bez posljedica u HDZ-ovom taboru. Bivši premijer je iz Nadzornog odbora Brodosplita izbacio potpredsjednika Sinišu Poljaka, tada organizacijskog tajnika HDZ-a. Sanader je kazao da je to zbog nesposobnosti, no Poljaka je ipak zadržao u preostalim Nadzornim odborima, poput Lučke uprave Split, Odašiljača i veza te Zračne luke Pleso.

Bajić je iz postupka u potpunosti izostavio Nadzorni odbor, kojem je u doba afere predsjedao pokojni Branko Vukelić, a splitska policija u postupanju odgovornih u slučaju Wessels uopće nije pronašla elemente kaznenog djela. Branitelj prvooptuženog Mačeka, odvjetnik Anto Nobilo, kazao je kako u cijeloj svojoj karijeri nije vidio tako dobro i temeljito odrađen policijski posao.

Bajić je optužnicu ipak digao 2010. godine smatrajući da ima dovoljno dokaza za osuđujuću presudu. Bit će, stoga, svakako zanimljivo vidjeti kakvu će presudu uskoro donijeti sudac Kežić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara