Zbog bolesti odgođeno novo suđenje generalu JNA Vladi Trifunoviću

Ilustracija: scx.hu

ZBOG bolesti generala nekadašnje JNA Vlade Trifunovića na zagrebačkom Županijskom sudu danas nije počelo novo suđenje bivšem zapovjedniku varaždinske vojarne te njegovoj dvojici suoptuženika, koji su tražili obnovu postupka nakon što su ranije u odsutnosti osuđeni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Trifunovićev odvjetnik Veljko Miljević pojasnio je da je njegov branjenik na liječenju u Beogradu pa je predsjednik sudskog vijeća Marijan Garac novo ročište zakazao za svibanj.

No, Miljević je kazao kako ne može nagađati hoće li Trifunović i tada biti sposoban za suđenje. "Riječ je o čovjeku od 76 godina i zaista je teško pretpostaviti u kakvom će stanju biti za dva mjeseca", izjavio je Miljević Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trifunović, Popov i Davidović pravomoćno su osuđeni 1993. na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Trifunović i Popov dobili su po 15, a Davidović deset godina zatvora.

Nakon dodatnog ispitivanja svjedoka među kojima su bili i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić odlučeno je da će se postupak obnoviti i to na zagrebačkom Županijskom sudu koji je jedan od specijaliziranih za ratne zločine.

Trifunović je ujedno na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i obrambene moći i činjenice da nije vojno djelovao po Varaždinu. Popov je, također na Vojnom sudu, osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprotstavio Trifunoviću te jer nije nastavio vojno djelovanje po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara