Zbog divljanja švicarca diplomati BiH u očaju: Plaće im pale za četvrtinu

Zbog divljanja švicarca diplomati BiH u očaju: Plaće im pale za četvrtinu

Foto: Shutterstock

NEKONTROLIRANI rast tečaja švicarskog franka nije bacio u očaj samo desetak tisuća građana Bosne i Hercegovine koji su podigli kredite vezane za tu valutu nego i bosanskohercegovački diplomati na privremenom radu u Švicarskoj koji sada jedva sastavljaju kraj s krajem zbog činjenice da su im plaće fiksirane u bosanskohercegovačkim konvertibilnim markama, prenose u srijedu banjolučke "Nezavisne novine".

Stalni predstavnik BiH pri sjedištu Ujedinjenih naroda u Ženevi Miloš Prica zbog toga je početkom tjedna poslao pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH upozoravajući kako bi ženevska misija te zemlje uskoro mogla biti prisiljena staviti ključ u bravu jer je rast tečaja franka enormno povisio sve troškove koje zaposleni ne mogu podnijeti.

Diplomati sada imaju za četvrtinu manje plaće

U dramatičnoj poruci Prica je tako istaknuo kako je u samo za 24 sata vrijednost švicarskog franka porasla za nevjerojatnih 25 posto.

Za diplomate iz BiH to je automatski značilo i za četvrtinu manje plaće jer im se one obračunavaju u konvertibilnim markama, u Švicarskoj ih podižu u francima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"S punom moralnom odgovornošću stojimo iza tvrdnje da Stalna misija u Ženevi više ni na koji način ne može sebe izdržavati s trenutno važećim proračunom izraženim u KM, u situaciji divljanja vrijednosti franka", napisao je veleposlanik.

Diplomatske misije BiH "došle do prosjačkog štapa"

Prica je također iznio ocjenu kako je ovo samo vrhunac nerazumne politike štednje bez jasnih kriterija, što je važne diplomatske misije BiH diljem svijeta "dovelo do prosjačkog štapa".

Zamjenica ministra vanjskih poslova u odlasku Ana Trišić-Babić suglasna je kako je riječ o nerazumnim odlukama donesenim u prošlosti.

"Sama činjenica da je BiH jedina u regiji proračune diplomatsko-konzularnih predstavništava vezala za KM dovoljno govori o kakvim se opasnim eksperimentima radi", kazala je Trišić-Babić.

Dodala je kako je "alarmantno stanje" od New Yorka pa nadalje te će se stoga od parlamenta BiH hitno morati tražiti odluka o promjeni načina isplate plaća žele li se održati na životu veleposlanstva i konzulati po svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara