Zbog insekticida u medu povlači se s tržišta med od kestena punjen u Donjem Dragonošcu

Foto: Medo-Flor.hr

MINISTARSTVO poljoprivrede je izvijestilo o povlačenju s tržišta meda od kestena punionice MEDO-FLOR iz Donjeg Dragonošca. Veterinarska inspekcija je u spornom medu pronašla veće koncentracije permetrina i aletrina (sintetičke kemikalije koje se nalaze u insekticidima, op.a.) od dozvoljenih.

Valja spomenuti kako nalazak ovih tvari u medu nije krivnja proizvođača - tvari, štetne i po same pčele, nalaze se čak i u insekticidima kućne primjene, a poljoprivrednici naširoko njima zaprašuju usjeve. Tako ih nesretne pčele same prenesu u med.

"Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu navedenog proizvoda.
 
Putem HR RASFF sustava, zaprimljena je obavijest od Veterinarske inspekcije o prisutnosti permetrina i aletrina u medu. Utvrđena koncentracija aletrina prema nalazu Hrvatskog Veterinarskog instituta Zagreb je 0,103 mg/kg (dozvoljeno za med je do 0,005 mg/kg) a permetrina 0,043 mg/kg (dozvoljeno za med je do 0,002  mg/kg).
 
Sa tržišta se opozivaju sljedeći proizvodi:
 
Med kesten, 250 g, oznake serije 07.02.2017. LO2,
Med kesten, 250 g, oznake serije 07.02.2017. LO3 i
Med kesten, 450 g, oznake serije 04.02.2017. LO3.
 
Rezultati analize ukazuju da uzorak ne odgovara prema Uredbi Komisije (EU) br. 37/2010. godine o farmakološki djelatnim tvarima i njihovoj klasifikaciji u odnosu na najveće dopuštene količine rezidua farmakološki djelatnih tvari u hrani životinjskog porijekla, odnosno prilogu Uredbe Farmakološki djelatne tvari i njihovih klasifikacija u odnosu na najviše dopuštene količine (NDK), te prema Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća EU 396/2005 od 23. veljače 2005. godine o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla loja nadopunjuju Direktivu Vijeća 91/414/EEC.
 
OPOZIV SE ODNOSI SAMO NA PROIZVODE ROKA TRAJANJA (OZNAKA SERIJE) I OZNAKE LOT-a KOJI SE NAVODE U OVOJ OBAVIJESTI", stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara