Zbog lošeg stanja u gospodarstvu i visoke nezaposlenosti hrvatski potrošači i dalje pesimistični

Zbog lošeg stanja u gospodarstvu i visoke nezaposlenosti hrvatski potrošači i dalje pesimistični

Foto: scx.hu

POSLJEDNJI podaci HNB-a koji pokazuju rezultate mjesečnog anketnog istraživanja percepcije potrošača u siječnju su zabilježili poboljšanje kretanja indeksa očekivanja potrošača (IOP), indeksa pouzdanja potrošača (IPP) i indeksa raspoloženja potrošača (IRP).

Naime sva tri indeksa koja se inače nalaze u negativnom teritoriju zabilježili su smanjenje negativnih vrijednosti i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, navode analitičari RBA.

Tako je kompozitni indeks IOP koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj zabilježio mjesečni rast za 10,7 indeksnih bodova pa je tako s -24,3 koliko je iznosio u prosincu 2014. narastao na -13,6 u siječnju (najviša razina od srpnja 2013.).

U odnosu na siječanj 2014. zabilježen je rast za 6 indeksnih bodova. Međutim, unatoč poboljšanju i na mjesečnoj i na godišnjoj razini spomenuti pokazatelj se i dalje nosi negativne vrijednosti, odražavajući posljedice dugogodišnje recesije i izrazito nepovoljnih kretanja na tržištu rada.

Loše stanje u gospodarstvu i nezaposlenost održat će visoku razinu pesimizma

Istovremeno, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa u sebi sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, porastao je s razine -35,6 koliko je iznosio u prosincu na -25,8 u siječnju ove godine. Tako je zabilježen rast za 9,8 indeksnih bodova na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 8 indeksnih bodova. Pozitivan doprinos rastu ovog indeksa došao je prvenstveno od rasta očekivanja o poboljšanju financijske situacije u kućanstvu ali i očekivanja o poboljšanju ekonomske situacije u RH.

U siječnju je zabilježen i godišnji i mjesečni rast kompozitnog indeksa IRP koji pokazuje rezultate anketnog ispitivanja na tri razine: ocjenu financijske situacije kućanstva i ocjenu ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te stav o trenutnoj mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo. Ovaj indeks je porastao sa -42,4 u na -36,0 dok je na godišnjoj razini zabilježio također pozitivan rast od 5,1 indeksnih bodova. Pozitivan doprinos rastu ovog indeksa došao je prvenstveno od boljih anketnih rezultata koji se odnosi na promjenu financijske situacije u kućanstvu.

"Unatoč godišnjem i mjesečnom rastu sva tri pokazatelja, oni se i dalje nalaze u izrazito negativnom teritoriju odražavajući i dalje visoku razinu potrošačkog pesimizma. S obzirom da ne očekujemo značajnije pozitivne pomake u gospodarstvu kao ni poboljšanja na tržištu rada za očekivati je da će indeksi i dalje zadržati svoje negativne vrijednosti", zaključuju analitičari RBA.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara